Home Lezen en schrijven Huisdierenverdriet in fotoboek Satijn Panyigay

Huisdierenverdriet in fotoboek Satijn Panyigay

0

Satijn Panyigay maakte een fotoboek over de leegte in huis na het verlies van een huisdier. Het boek bestaat uit foto’s uit haar reeks Ik ruik hem nog steeds en verschijnt in een beperkte, gesigneerde oplage van honderd stuks. De eerste veertig exemplaren bevatten een luxe print van een van de werken uit de serie.

Het boek Ik ruik hem nog steeds geeft een verstilde kijk op dierenliefde

Als geen ander weet fotograaf Satijn Panyigay (1988) leegte en gemis te vangen in poëtische beelden. Voor de tentoonstelling De Laatste Aai – eerbetoon aan dode dieren, nog tot en met 19 januari te zien in Museum Tot Zover, maakte ze een serie over mensen die recent hun huisdier hebben verloren. Met de foto’s vat ze niet alleen het verdriet van de baasjes, maar ze verbeeldt ook de stilte die er heerst in huis. Met haar foto’s van een achtergebleven hondenriem of een door krabben beschadigde deurpost verheft ze voor anderen onbeduidende zaken tot een monument voor een gestorven vriend. ’Met de titel Ik ruik hem nog steeds benadruk ik het dierlijke en zintuiglijke gevoel van gemis’, aldus de kunstenaar.

Panyigay werkte de afgelopen tijd aan fotoseries gemaakt in lege musea, zoals Museum Boijmans van Beuningen en Museum van Bommel van Dam. Ze weet het aan- en afwezige in ruimtes te vatten in stemmige foto’s en is een meester in het registreren van subtiele nuances van het licht. Haar werk was onder meer te zien in Fotomuseum Den Haag, Museum Tot Zover, Villa Mondriaan, Galerie Caroline O’Breen, Galerie Wilmsop PAN Amsterdam. De Volkskrant, NRC en Het Parool schreven met lof over Panyigay’s foto’s. De serie over huisdierverlies is een bijzondere toevoeging aan haar oeuvre.

Ik ruik hem nog steeds bevat naast de foto’s van Satijn Panyigay een inleidend essay van Guus Sluiter, directeur van Museum Tot Zover. Ook zijn er delen van de gesprekken die zij voerde met de achtergebleven baasjes in opgenomen.

Het boek verschijnt in een beperkte, gesigneerde oplage van 100 stuks. De eerste veertig exemplaren bevatten een luxe print van een van de werken uit de serie. Gesigneerde exemplaren zijn verkrijgbaar voor € 24,00 de exemplaren met extra print kosten € 49,00 (exclusief verzendkosten). Ik ruik hem nog steeds is alleen verkrijgbaar via Museum Tot Zover.