Home Duurzaam Huizen op Strandeiland straks gekoeld en verwarmd met water uit IJmeer

Huizen op Strandeiland straks gekoeld en verwarmd met water uit IJmeer

0

Strandeiland, het nieuwste eiland van IJburg krijgt het grootste duurzame warmte- en koudenet voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Maar liefst 8000 huizen worden straks verwarmd en gekoeld met warmte en kou uit de bodem en het IJmeer. Gas is niet meer nodig. Volgend jaar begint Eneco met de aanleg. Eind 2025 kunnen de eerste bewoners gebruikmaken van het nieuwe warmte- en koudenet.

Woningen en voorzieningen op Strandeiland worden aangesloten op het nieuwe warmte- en koudenet. Eneco haalt de warmte of kou uit het oppervlaktewater van het IJmeer en maakt het geschikt voor het warmtenet of slaat het op in de bodem. Afhankelijk van de seizoenen haalt het systeem warm of koud water uit de bodem. De bewoners kunnen straks zowel in de zomer als winter hiermee de temperatuur in huis regelen. Zonder gas, en duurzaam.

De eerste bewoners komen in 2025. Strandeiland ligt aan de IJburgbaai, pal aan het water. De aanleg en ontwikkeling van het eiland gebeurt zo duurzaam mogelijk. Woningen worden met duurzame materialen gebouwd. Op de woningen komen zonnepanelen. Het uiteindelijke doel is dat Strandeiland zelf energie gaat leveren.

Warmte- en koudenet

Met een warmte- en koudenet kun je gebouwen koelen of verwarmen met energie die je uit water haalt. Die energie kun als warmte of kou in de bodem opslaan en daar bewaren. En oppompen als je het nodig hebt. Zo kun je in de zomer de warmte van het water bewaren om daar in de winter de huizen mee te verwarmen. En in de winter sla je het koude water op, waarmee je de huizen in de zomer koel kunt houden. Hiervoor is een slim systeem met pompen en buizen van en naar de gebouwen ontworpen.