Home Overzicht  Iedereen zijn eigen protest

 Iedereen zijn eigen protest

0

Kortgeleden heeft een of andere onverlaat een beeld van André Hazes op de Dam onthoofd. Later was er een demonstratie tegen de coronamaatregelen, en in de avond zag ik luid toeterend een zootje tractoren over de Oostelijke eilanden rijden. Ergens anders in de stad werden namen van zeehelden beklad. En zo gaat het maar door.

Allemaal activisten met hun eigen agenda. Iedereen zijn eigen protest. Iedereen zijn eigen gelijk. Vandaag zal er ook weer weer protest zijn. Allemaal oud nieuws een dagje later. De mensen hebben zeker niets beters te doen.

Ik moest van de weeromstuit aan de dichter Gerard van het Reve denken, ooit geciteerd door van Agt in het tv-programma Zomergasten, waar ik ook dit jaar niet naar ga kijken.

Roeping

Voor de Zusters van Liefde, te Weert

Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar
verlamde oude mensen wast, in bed verschoont,
en eten voert,
zal nooit haar naam vermeld zien.
Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij
voor dit, of tegen dat is, het verkeer verspert,
ziet savonds reeds zijn smoel op de tee vee.
Toch goed dat er een God is.

Ik heb nog een gedicht van die boy uit Betondorp dat op een of andere manier toepasselijk voor het huidige klimaat

Getuigenis

Ze willen dat ik schrijf
voor de vooruitgang.
Maar ik kan niet schrijven zoals zij,
al stam ik van hen af.
Ik moet de wijken van het volk in
en mijn oor te luisteren leggen:
zo hoor je nog eens wat.
Wat wil het volk?
Niet veel goeds, dat is zeker.
Dus ga ik de straat op,
met mijn eigen vaandel
waarop geschreven staat:
Vrijheid! Ziekte! Ouderdom!
Lang leve de Dood!