Home IJopener IJburg Boeken in nieuw jasje

IJburg Boeken in nieuw jasje

0

Een ontmoetingsplaats voor IJburgers, een rustplek voor de snuffelende literatuurliefhebber of een winkel waar kinderen en jongvolwassenen graag naar toe gaan om het (strip)boek van hun keuze uit te zoeken. Het kan allemaal bij IJburg Boeken, de vernieuwde boekhandel van Petra Hoogenboom en Mark Vermeer.

Joyce Hes | Foto Norfoh

Petra Hoogenboom zat net in een hectische periode met inkoopbeurzen voor boeken, toen ik haar sprak. Het was moeilijk om een rustig moment te vinden. Maar dat was nu ook precies waarom haar ogen begonnen te glimmen toen ze er met mij over sprak.

Avontuur

In een tijd dat boekwinkels zich geconfronteerd zien met een krimpende markt door veel online inkoop en ontlezing, wagen Petra en Mark zich aan een groot avontuur. Tijdens de lockdown zaten ze in december 2020 opeens zonder winkel en ook zonder webshop. Hoe het dan kan dat ze driekwart jaar later in zo’n prachtige, super gestylede winkel zitten en bovendien over een website beschikken waarop iedereen terecht kan voor boeken en ook e-boeken, is mij een raadsel.

‘We hebben onze passie gevolgd’, zeggen Petra en Mark. Na de schrik van de lockdown waren ze een paar weken in shock, maar daarna hebben ze hun schouders eronder gezet. ‘De turbo erop!’, in hun eigen woorden.

Zelf weet ik nog dat ik in die periode via hun e-mailadres boeken kon bestellen die dan om zes of zeven uur ’s avonds nog aan huis werden bezorgd. Het heeft hun zelf trouwens ook goed gedaan, dat er lieve klanten waren die hen niet vergaten, ook niet in die voor hen zo onzekere periode. Ze benadrukken ook dat ze een geweldig team hebben, waarmee ze keihard gewerkt hebben om de boel zo te krijgen zoals hij nu is.

Verbouwing

Daar was onder meer een drastische verbouwing voor nodig. Midden in de winkel staat nu een (groene) zeecontainer, als eyecatcher. Ziehier de link naar IJburg en het water. De winkel bevat ook houten constructies die de spanten van een schip verbeelden. Het hele idee was om met veel hout een robuuste en sfeervolle ruimte te creëren. Vandaar ook de opvallende kratjes aan gele koorden als afscheiding voor een aangename leeshoek mét keuken.

Om de verbouwing te realiseren moesten ze maximaal creatief zijn met beperkte middelen. Ze hebben hun architect gevraagd of hij een bedrijf kon vinden dat in hetzelfde schuitje zat met een minder gevulde portefeuille. Dat is gelukt, met een bedrijf dat theaters en evenementen als klant heeft. Verder hebben ze zelf veel gedaan. Ze zijn met hun team als bouwvakkers aan het werk gegaan, terwijl ze normaal toch boekverkopers zijn. Maar zoals Mark het nu verwoordt: ‘Je eigen winkel binnenkomen, het is iedere dag weer genieten!’

Vraag en aanbod Petra en Mark kiezen duidelijk voor een boekwinkel. Toch kwamen er vaste klanten met de vraag of ze nog ander assortiment wilden voeren. Andere artikelen die aansluiten bij de vraag uit de buurt. Er zijn bijvoorbeeld veel zzp’ers op IJburg die het betere printpapier, merk-cartridges en dergelijke nodig hebben. Dat verkopen ze dus nog steeds, evenals knutselspullen voor kinderen, tijdschriften en buitenlandse kranten. Zelf hebben ze een dochter van dertien, die als goede graadmeter kan dienen voor wat kinderen van die leeftijd willen lezen.

Uitbreidingsplannen

Verder willen ze de zaak graag uitbreiden met buurtactiviteiten, zoals leesclubs die ’s avonds bij elkaar komen en dan bij hen terecht kunnen. Signeersessies vinden al veel plaats, bijvoorbeeld met Herman Koch, Michiel Romeyn en Philip Dröge. Tijdens de kinderboekenweek was er een programma in samenwerking met de scholen in de buurt. En ook na de kinderboekenweek zijn er VIP avonden met ouders en kinderen gepland, die zijn bedoeld als sponsoring voor de schoolbieb. Voor kinderen, ouders en leerkrachten een gezellige avond!

Belangrijk vinden ze ook de samenwerkingsverbanden in de buurt met bijvoorbeeld de Flexbieb en de Jeugdbibliotheek die zich meer richt op het leren lezen. Ze zien zichzelf daarbij uitdrukkelijk als aanvullend. Uiteindelijk is het hun erom te doen dat de winkel ‘van ons allen’ is, het buurtwinkelidee.

Tot slot wijzen ze nog maar eens op het belang van hun team: ‘Het is gewoon heerlijk om zulke fijne lieve mensen om je heen te hebben!’

Zie ook het artikel over IJburg Boeken op oost-online.nl waarvan hier deels gebruik is gemaakt. Facebook en Instagram: ijburgboeken.

IJburg Boeken IJburglaan 561