Home Overzicht In 2025 is de Wibautstraat een duurzame groene stadsstraat

In 2025 is de Wibautstraat een duurzame groene stadsstraat

0

De grootste stadssnelweg door het centrum van Amsterdam maakt onderdeel uit van het verduurzamings- en vergroeningsproject Knowledge Mile Park. Door groene daken, gevels, groen en gras aan te leggen moet het gebied tussen de IJtunnel en het Amstelplein één groen geheel zijn in 2025.

Nan Cao Blokhuis

Knowledge Mile Park is een initiatief van mensen en organisaties om aan een groene en duurzame stadsstraat te werken. Het project is opgedeeld in drie straten, 15 plekken en 160 gebouwen, waarvan de Wibautstraat er één van is. Carla van der Linden is de projectmanager: ‘Binnen dit project hebben we meerdere plekken uitgekozen waar er vergroening te behalen valt. Samen met ondernemers komen we regelmatig bijeen om te kijken hoe we hun gebouw of terras kunnen integreren in de vergroeningsplannen, zodat het één geheel wordt.’

Bij restaurant Baut Oost wordt er al aan vergroening gewerkt. Nick van der Meer is vanuit Baut nauw betrokken bij de projectplannen. ‘De Knowledge Mile is eigenlijk een BIZ een bedrijven investeringszone. Daar betaal je jaarlijks gemeentebelasting voor en dat geld gaat in een grote investeringspot voor bedrijven. De BIZ staat op zichzelf, in het bestuur van de BIZ zijn ondernemers in de straat vertegenwoordigd. Je kunt ervoor kiezen heel passief te zijn en niks te doen, maar je kunt ook zeggen dat het in het belang van je onderneming om een levendige straat te hebben. Binnen de BIZ zijn er werkgroepen waar je als ondernemer aan kunt meedoen en mee kunt kijken naar de verschillende projectplannen.’ Knowledge Mile Park behoort bijvoorbeeld tot de werkgroep vergroening en duurzaamheid.

‘Wij kijken al een tijdje, naar hoe we meer groen op ons terras kunnen krijgen. We zitten natuurlijk aan de Wibautstraat. Alleen, een gedeelte van ons terras is gemeentegrond, waardoor we daar zelf nooit iets in de grond mogen zetten. Nu kunnen we door middel van het project Knowledge Mile Park toch ons terras vergroenen.’

Nick van der Meer zit vanuit Baut in een denktank samen met buurondernemer The Studenthotel om te zien hoe de horeca geïntegreerd kan worden binnen het project. Nick: ‘Een groenere omgeving is natuurlijk fijn, maar wij hebben daar als ondernemers wel een aantal randvoorwaarden bij. We willen de kwaliteit van ons terras niet verliezen. Bijvoorbeeld als het hele terras in de schaduw zou komen te staan door hele hoge bomen. En andersom vindt de gemeente onze windschermen heel lelijk. Dan kijken ze of die weggehaald kunnen worden en daar bijvoorbeeld natuurlijke windschermen in de vorm van heggen voor in de plaats te planten. Maar dan begint het bij mij natuurlijk al te kriebelen, want we zitten in deze straat heel erg in de wind. Ze kunnen zeggen dat het de wind tegenhoudt, maar dat gebeurt natuurlijk nooit zo goed als met een windscherm. Dan is bij mij dus de vraag wat voor kwaliteit ik daarvoor terugkrijg. Nou, daar zitten we voor in een denktank, om plannen te maken.’

Tussentijdse vergroening: grasstroken voor de deur

‘De ontwikkeling van Knowledge Mile Park is er pas over ongeveer anderhalf jaar’, vertelt Nick. ‘Door actieve deelname aan de BIZ hebben we nu al eerder, samen met de gemeente, ons terras kunnen vergroenen. Als beloning biedt de gemeente aan een gedeelte van het plan naar voren te trekken. Dan kun je op dit moment al beginnen met vergroenen. En dan kunnen we de rest op langere termijn uitvoeren. Zo kun je meer invloed uitoefenen.’

‘De plannen zijn bijna rond op een paar details na. Waarschijnlijk gaan de windschermen weg, en komt daar een soort verhoging voor terug waar je ook op kunt zitten. Die verhoging is dus eigenlijk een soort van lange bank, waarbij je rugleuning een natuurlijk ‘groen’ scherm vormt tegen de wind. Ook komen er twee grote bomen op het terras waar je onder kunt zitten en wordt de zijgevel helemaal in het groen opgetrokken met een klimop tegen de muur. Het dak is al met sedum belegd zodat er al een groen dak is.’

Nick van der Meer is over het algemeen heel enthousiast over het project: ‘Door de horeca te integreren in het Knowledge Mile Park, wordt de Wibautstraat ook een aantrekkelijker gebied om in de horeca te verblijven. Want je wilt niet aan een soort snelweg zitten, maar wel in een leuke omgeving.’

Hij is niet de enige die blij is met de vergroening van de Wibautstraat. Ook horecaondernemer Rutger Schiedon van Bouche aan het Belgiëplein spreekt enthousiast over het plan.

Bar Bouche zit pas vanaf oktober 2019 op het pleintje bij de Tweede Oosterparkstraat, maar ziet nu al een grote verbetering. Ook zij hebben tussentijdse vergroening gekregen via het Knowledge Mile Park. Rutger: ‘Wij zijn superblij met de vergroening. Ooit werd de Wibautstraat gezien als de lelijkste straat van Amsterdam. Toen wij hier begonnen vroeg iedereen ook of de Wibautstraat nou wel zo’n goede plek is om te beginnen. Ik geloof er heilig in dat het heel mooi gaat worden’

‘Vroeger was dit een overlastpleintje met hangjongeren en drugs. Het zag er een beetje troosteloos uit, maar nu hebben we planten en plantenbakken gekregen. Die plantenbakken staan volgens mij door de gehele Wibautstraat, om eenzelfde uitstraling te creëren. In ruil voor de planten hoeven we ze alleen water te geven. We hebben ook een waterslang gekregen omdat het met een gieter niet te doen is. Dus elke ochtend bij het opzetten van het terras geven we de planten water.’

Lange termijn vergroening

‘Ze zijn eerst begonnen om naast de metrohalte perkjes met betonblokken eromheen aan te leggen en een jeu-de-boules-baan’, legt Rutger Schiedon uit. ‘Nu is het plan om de parkeerplekken aan de linkerkant (wanneer je met je rug naar Bar Bouche staat) weg te halen zodat aan de zijkant het plantsoen kan worden uitgebreid. Bij ons gaan ze naar mijn wetenschap eind deze zomer al aan de gang, maar het verschuift nogal eens. Ons plantsoen wordt ook uitgebreid, twee meter dieper richting de Wibautstraat.

Carla van der Linden: ‘Op dit moment is het plan voor Knowledge Mile Park omgeving Studenthotel (waaronder Belgieplein en Cygnusplein) nog niet definitief. Dit wordt het na de zomer. Het ontwerpproces voor de vergroening van het gebied bestaat uit drie fases, waarbij we eerst de schets maken, hier vervolgens over praten en overleggen tijdens een participatiebijeenkomst en in de denktank met ondernemers en bewoners. Vervolgens komt er een voorlopig ontwerp, die ligt er op 23 juni. En dan na de zomer komt het definitieve ontwerp.’

Omwonenden en belanghebbenden krijgen nieuwsbrieven en bewonersbrieven voor updates rondom de projectplannen van de Knowledge Mile en Knowledge Mile Park.

Zie het uitgebreide masterplan