Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Militaire oefeningen in de Indische Buurt

Oud Nieuws | Militaire oefeningen in de Indische Buurt

0
Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

OUD NIEUWS | 9 januari 1951 In de Indische Buurt worden oorlogsoefeningen gehouden, ter ere van het bezoek van de Amerikaanse generaal Eisenhower aan Amsterdam. Soldaten sluipen hierbij in camouflagekleding van huis tot huis, met het geweer in de hand. De Waarheid, het dagblad van de C.P.N. die in die jaren maar liefst op ongeveer 40 procent van de stemmen in de Indische Buurt kan rekenen, spreekt van een ‘Eisenhower-spektakel’, dat bij de bevolking tot grote verontwaardiging heeft geleid.

De Koude Oorlog is op haar hoogtepunt. Noord-Korea is een half jaar geleden Zuid-Korea binnengevallen, in maart zullen Julius en Ethel Rosenberg in de Verenigde Staten ter dood veroordeeld worden wegens spionage voor de Soviet Unie en de door de Nederlandse regering wordt in Finsterwolde, de enige gemeente in Nederland met een communistische meerderheid in de gemeenteraad, een regeringscommissaris aangesteld om de gemeente te besturen.

De C.P.N. organiseert felle demonstraties tegen het bezoek van de Amerikaanse generaal. De ‘oorlogsbrandstichtende’ Amerikanen en de zojuist verslagen Duitse legers worden hierbij zonder meer over één imperialistische kam geschoren. Hieronder enige indrukken van de demonstraties zoals gerapporteerd in de Waarheid.

Hoger hieven de moeders de spandoeken: ‘Eisenhower verdwijn! Nooit meer Duitse Wehrmacht!’ En de jeugd trok door de straten op het rhytme van haar spreekkoren. ‘Weg met de atoomgeneraal! Weg met de atoomgeneraal!’ De bouwvakarbeider Huib Hovens klom op het bordes en sprak de mensen toe: ‘Wij willen geen Duitse herbewapening meer. Wij weten wat het zeggen wil, geknecht te worden. Laat de Oberbefehlshaber naar Amerika teruggaan. Laat deze demonstratie het begin zijn van een volksbeweging tegen de oorlog en de oorlogsbrandstichters. Strijdt voor de vrede in de bedrijven en in de buurten.’

Met dank aan Rogier Schravendeel | Foto Stadsarchief