Home Overzicht In december gaat in Amsterdam de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer

In december gaat in Amsterdam de maximumsnelheid van 50 naar 30 kilometer

0

Vanaf 8 december geldt op 80 procent van de wegen in Amsterdam een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Op 270 kilometer weg zullen de stoplichten, borden en lijnen worden aangepast, zodat de inrichting van de weg past bij 30 kilometer per uur.

Op 270 kilometer weg zullen de stoplichten, borden en lijnen worden aangepast. In de loop van 2023 zijn er al enkele 30-straten geopend, die voor de invoering al zijn heringericht. Ook met campagnes en lessen op scholen worden Amsterdammers op de nieuwe situatie voorbereid. Met nieuwe technieken op het gebied van snelheidsaanpassingen voor voertuigen wordt gekeken hoe automobilisten kunnen worden geholpen om de juiste snelheid aan te houden. Er komt ook informatiegestuurde handhaving, bijvoorbeeld met (mobiele) flitspalen.

Het grootste deel van de Amsterdammers voelt zich onveilig in het verkeer, blijkt uit onderzoek. Stadsgesprekken leren dat 67 procent van de Amsterdammers het verkeer in zijn buurt (zeer) onveilig vindt, en 83 procent vindt dat te hard rijden leidt tot verkeersonveilige situaties.

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers ligt jaarlijks rond de twintig en het aantal gewonden op meer dan achthonderd. Door het beperken van de snelheid neemt het aantal ongelukken naar verwachting af met 20 tot 30 procent en wordt de impact van ongelukken beperkt. Uit proeven blijkt dat de remweg van 27,7 meter bij 50 kilometer per uur, terugloopt naar 13,3 meter bij 30 kilometer per uur.

Voor het openbaar vervoer en de nood- en hulpdiensten blijft op een aantal trajecten de maximumsnelheid voorlopig op 50 km/u, zoals op de Prins Hendrikkade Oost en de Hugo de Vrieslaan. Op vrijliggende OV-banen mag – door openbaar vervoer, taxi’s en nood- en hulpdiensten – 50 km/u worden gereden. Van de 500 kilometer aan 50 km/u-wegen gaat er op 270 kilometer straks langzamer worden gereden. De maximumsnelheid gaat gelden voor al het verkeer op de rijweg. De nieuwe 30-kilometer wegen zijn straks te herkennen aan eigen belijning en verkeersborden.