Onlangs vond het ‘Dutch (de) Light’ plaats in het kleine stadje Unna, net over de grens in Duitsland. John Prop en Loes Diephuis van de kunststichting Polderlicht uit Amsterdam-Oost boden tien Nederlandse lichtkunstenaars de gelegenheid om hun werk te tonen. Anita Boelsums van Geluiden uit Oost was erbij.

Anita Boelsums in gesprek met een stagiair van Philip Vermeulen | Rebecca Horn, Lotus Shadow (Zentrum für Internationale Lichtkunst).
Femke Schaap combineert haar lichtkunst met het vakwerk van de kerk in Unna.

Aanleiding voor het festival was het 20-jarig bestaan van het Zentrum für Internationale Lichtkunst, het enige aan lichtkunst gewijde museum ter wereld. John en Loes – we kennen ze van alle jaren dat ze Parklicht in het Oosterpark organiseerden – zochten tien markante plekken in de oude binnenstad van Unna voor hun lichtparcours. Net als tijdens Parklicht werden abstracte, stille kunstwerken vertoond, gebaseerd op wit licht.

Adele Andea, Chaos Incarnate (Zentrum für Internationale Lichtkunst)  |  Mischa Kuball’s Space-Speech-Speed (Zentrum für Internationale Lichtkunst)

Een bezoek aan het eerste museum voor lichtkunst ter wereld kon niet uitblijven. Het ongewone gebouw waarin het museum zich bevindt – een oude brouwerij – leent zich met zijn donkere en duistere bierkelders perfect voor een spectaculaire invulling.

De lichtcirkels van Children of the Light (Christopher Gabriel en Arnout Hulskamp).
Lichtkunst van Daphne Glasmacher  Olivier Ratsi, Spectrum (Frame version) (Zentrum für Internationale Lichtkunst).

Hoe bijzonder lichtkunst is en dat het absoluut de moeite waard is om eens langs te gaan bij het museum mag blijken uit de sfeervolle podcast die uw reporter maakte. Veel plezier bij het luisteren!

MMC Schobbe, reflecterende spiegels met telkens een ander resultaat. | Lichtkunst van Philip Vermeulen.

Interviews, samenstelling en techniek Anita Boelsums
Foto’s Lennie Haarsma en Anita Boelsums
Muziek Erik Satie, Gnossienne no. 1