Home Overzicht In juli weer blootprotest op de fiets door de stad

In juli weer blootprotest op de fiets door de stad

0

In 2001 was de eerste World Naked Bike Ride (WNBR). In het Spaanse Zaragoza stapten mannen en vrouwen bloot op de fiets. Inmiddels is het een traditie geworden om op een mensvriendelijke manier aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de fietser in het verkeer. Ook in Nederland. Maar en vooral ook voor lichaamsvrijheid. Op zaterdag 2 juli vertrekken de blootfietsers vanuit Park Frankendael voor een tocht door de stad.

‘De fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer, door naakt te fietsen benadrukken we op een ludieke manier die kwetsbaarheid’, zeggen de organisatoren. ‘De fiets doet niets zonder een aandrijving: ons eigen lichaam en daar zijn we trots op’, melden de organisatoren van de WNBR. Iedereen mag meedoen met de tocht van 12 kilometer van Park Frankendael naar het Museumplein.

Wie totaal bloot toch een stap te ver gaat kan ook meedoen ‘as bare as you dare’. Maar er zijn toch enige beperkingen. Je mag deelnemen met alles waar een wiel onder zit. En je moet met je met eigen spierkracht voortbewegen, maar toch zijn ook elektrische  rolstoelen en scootmobielen welkom.

De tocht wordt tot nu toe steeds positief begroet door voorbijgangers, waaronder veel toeristen. Daardoor is dit naaktfietsfenomeen ook buiten de grenzen niet onopgemerkt gebleven. Daarom zijn er onderweg fotostops zodat de deelnemers en het publiek foto’s kunnen maken.

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden, inschrijven is niet nodig. In het park is tot de start om 14.00 uur tijd om je voor te bereiden op de rit.

Check wnbr.nl/