Home Duurzaam Tweede prijs voor slim blauw dak aan Weespertrekvaart

Tweede prijs voor slim blauw dak aan Weespertrekvaart

0
Inspyrium in Cuijk.

In het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) werd vrijdag de Rooftop Award 2022 uitgereikt. Met deze prijs wil Rooftop Revolution meer groene en multifunctionele daken promoten. De prijs werd overhandigd na afloop van het Rooftop Symposium aan Boomkwekerij Ebben en VIC Landscapes voor een ungle-achtigemultifunctionele daktuin op het dak van Inspyrium in Cuijk.

Het dak op het Inspyrium in Cuijk mag zich een terechte winnaar noemen. Juryvoorzitter Arjen (MVRDV): ‘Dit dak heeft werkelijk alles in zich: een mooie vormgeving, afwisselende beplanting, een goede gebruiksfunctie, veel innovatieve elementen en veel aandacht voor natuur en biodiversiteit. Boomkwekerij Ebben inspireert ons allemaal met de daktuin op het Inspyrium!’.

De jury koos maar liefst zes finalisten, waaronder er twee een tweede plek kregen. Eén hiervan was voor een → slim blauw dak een aan de Weespertrekvaart, gerealiseerd vanuit het → RESILIO project. Het andere was de daktuin op de Groenmarkt in Amsterdam.

De Rooftop Award

De Rooftop Award is in het leven geroepen door stichting Rooftop Revolution, die opereert vanuit het KIT aan de Mauritskade. De stichting heeft als missie om zoveel mogelijk duurzame en multifunctionele daken aan te jagen. De Rooftop Award is daarin een belangrijke stimuleringsprijs om op een positieve manier elkaar uit te dagen.

Waarde van daken

Het is een steeds meer besproken onderwerp: de waarde van de daken. Er wordt erkend dat ons dakoppervlak een zee aan ruimte biedt die we kunnen inzetten om onze leefomgeving gezonder, duurzamer en meer klimaatadaptief te maken. Dat is niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk. Van groene daken tot waterberging, van biodiverse oases tot sedumschuurtjes, zonneweides en zelfs wonen op daken, we willen met die waardevolle ruimte aan de slag.

Rooftop Revolutie

Stichting Rooftop Revolution, de organisator van het Rooftop Symposium, schreeuwt dat al een tijdje van de daken. Maar geen enkele revolutie gaat zonder medestanders. Om ervoor te zorgen dat er samen versneld kan worden zal hier en daar wat gesleuteld moeten worden aan wetten en regels. Zal beleid opgerekt, of gemaakt moeten worden. En is er natuurlijk vooral een portie lef nodig.

Slag om het dak

En lef wordt steeds meer getoond! Koplopers scouten daken om ze vol te leggen met zonnepanelen, of zelfs padelvelden. Er tekent zich een ware ‘slag om het dak’ af. En dat was ook het thema van het Rooftop Symposium. Nu velen de ruimte op het dak in het vizier hebben moeten er keuzes gemaakt worden. Welke duurzame dakbenutting past waar het beste? En hoe bereiken we de hoogste maatschappelijke waarde? Of moeten we geen keuzes maken, maar gaat het juist om zoveel mogelijk multifunctioneel gebruik, en een integrale visie?