Home Overzicht In Kriterion 37 documentaires tijdens IDFA Festival

In Kriterion 37 documentaires tijdens IDFA Festival

0

De 35ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) opent op woensdagavond 9 november met de wereldpremière van de Nederlandse film All You See van Niki Padidar. De film zal niet alleen worden vertoond bij de officiële opening in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, maar ook die avond in 35 filmtheaters door heel Nederland. IDFA 2022 vindt plaats van 9 tot en met 20 november in ruim twintig bioscopen en festivallocaties. In filmtheater Kriterion zijn er maar liefst zevenendertig films te zien.

V

an een trap worden gegooid, door een auto geschept of in elkaar geslagen: het is dagelijkse kost voor stuntvrouwen Virginie, Petra en Estelle. In Stuntwomen vertellen ze in spannend gefilmde interviews over hun bijzondere werk, waarbij de camera hen volgt tijdens trainingen en op filmsets in Frankrijk en de VS, maar ook op familiebezoek of in de sportschool. Wat doet dat gespeelde geweld met hun lichaam en geest?

In Stuntwomen van Elena Avdija zie je dat deze vrouwen van alle markten thuis moeten zijn, en dus oefenen ze in het park gevechten op hoge hakken of valpartijen met minimale bescherming. Het is steeds een afweging tussen zo realistisch mogelijk spel en hun eigen grenzen. De scènes met brandende auto’s of aanrijdingen zijn spectaculair om te zien, echt akelig zijn de rollen waarin ze klappen incasseren.

Meestal spelen ze de rol van het slachtoffer, omdat er nu eenmaal weinig actiefilms zijn met vrouwelijke helden. Een schokkend en fascinerend besef: de stuntvrouwen worden ingehuurd om geweld te ondergaan, terwijl hun mannelijke collega’s de opdracht hebben geweld toe te passen.

Nederlandse documentaires

Dit jaar vertoont IDFA ruim dertig Nederlandse (co)producties, verspreid over bijna alle programma’s en competities. Hieronder is nieuw werk van gerenommeerde filmmakers als Coco Schrijber (Look What You Made Me Do), Jos de Putter en Clara van Gool (A Way to B), en Sarah Vos (White Balls on Walls). Journey Through Our World, de nieuwste film van het regisseursechtpaar Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster over hun persoonlijke ervaringen tijdens het eerste coronajaar, is als enige Nederlandse film geselecteerd voor de International Competition.

Met de hervertoning van Crazy eert IDFA de in mei van dit jaar overleden Heddy Honigmann, een van de grote namen van de Nederlandse documentaire

Bekijk alle 37 IDFA-vertoningen in Kriterion