Home Oostelijke Eilanden Plan verkoop 140 sociale huurwoningen op het Entrepotdok valt slecht

Plan verkoop 140 sociale huurwoningen op het Entrepotdok valt slecht

0

Als het aan woningcorporatie De Alliantie ligt worden 140 sociale huurwoningen op het Entrepotdok verkocht. Bewoners en politieke partijen zijn hierop tegen en willen dat de verkoop van betaalbare woningen stopt. De bewonerscommissie van het Entrepotdok heeft een negatief advies gegeven over de voorgenomen verkoop en verwijt de corporatie geen rekening te houden met de bewoners.

De destijds oude, verwaarloosde pakhuizen nabij de Nijlpaardenbrug werden in de jaren tachtig op initiatief van wethouder Jan Schaeffer grondig gerenoveerd. Architect Joop van Stigt ontwierp woningen en bedrijfsruimtes in de pakhuizen. De huidige bewoners krijgen de woningen te koop aangeboden, maar kunnen die niet betalen. Als de plannen doorgaan zijn er op het Entrepotdok straks geen betaalbare woningen meer voor mensen met een kleine beurs.

De Alliantie meldt alle afspraken na te komen en dat de verkoop niet plotseling is. Bewoners die hun woning niet kopen kunnen blijven zitten, die huizen gaan pas in de verkoop als de huur wordt opgezegd. Verder stelt de corporatie voorstander te zijn van gemengde buurten.

De PvdA en GroenLinks zijn geschrokken en vrezen dat de buurt uit balans raakt door de verkoop van de sociale huurwoningen. Daarbij is de verkoop niet in lijn met het coalitieakkoord en gemaakte afspraken. Beide partijen vinden dat wethouder Pels van Volkshuisvesting De Alliantie ter verantwoording moet roepen en de samenwerkingsafspraken meer concreet moeten zijn, waardoor corporaties meer kunnen worden aangesproken.

Ook de wethouder zelf is niet gelukkig met het voornemen de huizen te verkopen en noemt dan ongewenst. Volgens Van Pels heeft het college al vaker aanvaringen gehad De Alliantie over de verkoop van sociale huurwoningen. In 2019 spraken de gemeente en de koepelorganisatie Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) af dat corporaties in kleine aantallen woningen in Centrum-Oost zouden privatiseren. Het totale aandeel van het aantal sociale huurwoningen van corporaties in stadsdeel Centrum was in 2020 25 procent.