Home Overzicht In oktober zijn 721 studentenwoningen op Science Park van het gas af

In oktober zijn 721 studentenwoningen op Science Park van het gas af

0

Studentcomplex Science Park I van Duwo op het Science Park doet de gasketel de deur uit. Twee 500 kW-warmtepompen zorgen voor de vloerverwarming. En zes CO2-warmtepompen op het dak zorgen voor warmtapwater.

De warmtepompen maken het warme tapwater voor het sanitair en de keukenblokken van het studentencomplex. Het verwarmde tapwater wordt in buffervaten van 2.000 liter per stuk opgeslagen.

De warmte voor de verwarming komt uit het warmte-koudeopslagsysteem (WKO)van het naastgelegen studentencomplex Science Park II. Dat krijgt al sinds de oplevering in 2013 verwarming en warm water uit een WKO.

Het systeem wordt gedeeld met het nabijgelegen onderzoeksinstituut en datacenter Nikhef. Dat instituut stopt de warmte van de IT apparatuur in een bodembron, DUWO haalt de opgeslagen warmte er in de wintermaanden weer uit om Science Park II te verwarmen.

De bodembron heeft echter een overschot aan warmtecapaciteit. Door óók Science Park I op de WKO aan te sluiten kan eenvoudig worden voorzien in de warmtevraag van het complex. Door de nieuwe koppeling ontstaat een goed evenwicht tussen warmte en koude in de bodembron.

Het aardgasvrij maken van de 721 woningen van Science Park I zorgt jaarlijks voor 195.000 ton minder CO2-uitstoot. De exploitatielasten gaan volgens DUWO jaarlijks met minstens 15.000 euro omlaag. Een bedrag dat oploopt als gas duurder en elektra goedkoper wordt. BAM voert het werk uit zonder dat de bewoners er in hun woning veel last van hebben. In oktober moet het hele complex daadwerkelijk van het gas af zijn.