Home Overzicht In Oost letten we op elkaar

In Oost letten we op elkaar

0

 Hoe gaat het met u? Bent u gezond? Corona heeft de wereld in z’n greep. De boodschap is duidelijk: Blijf thuis! Spreek niet met andere mensen af. Ga alleen naar buiten voor een boodschap. Verreweg de meeste mensen in Oost geven gehoor aan de maatregelen van premier Rutte en burgemeester Halsema. Steeds meer mensen zien dat ze levens kunnen redden door binnen te blijven. De gevolgen van het thuisblijven is groot. Voor gezinnen met kinderen, maar ook voor alleenstaanden die hierdoor weinig sociaal contact hebben. Al voor de crisis voelden 11 procent van alle Amsterdammers zich eenzaam. Dat zal nu alleen maar erger worden. En die simpele vraag waar ik deze column mee begon: ‘hoe gaat het met u?’ stel dat er niemand in uw buurt is aan wie u deze vraag kan stellen?

Het is hartverwarmend hoeveel mensen in Oost een initiatief hebben genomen om iets voor hun buren of ouderen in de buurt te doen. Kinderen bakken cupcakes voor zorgpersoneel, buren geven elkaar boodschappenlijstjes mee en conservatoriumstudenten gaven vanaf hun balkon aan de Javastraat een concert. Direct na het uitbreken van de crisis werd een telefoonlijn en website geopend: Voor Elkaar in Amsterdam | 020 767 0031. Lieve en betrokken medewerkers van Civic en Dynamo zitten dagelijks achter de telefoon om hulpvragen te beantwoorden en een luisterend oor te bieden. Twijfelt niet om te bellen wanneer u hulp nodig heeft. Echt, doe het. Ook voor gewoon een praatje. En als u andere mensen wilt helpen, uw hulp is meer dan welkom en gelukkig bellen heel veel mensen om hun hulp aan te bieden. Daarnaast zijn de buurthuizen gesloten, maar u kunt uw vaste buurthuis wel telefonisch of via internet bereiken voor hulp.

Stadsdeel Oost heeft een sterk netwerk van maatschappelijk initiatief en zelforganisaties. Elk van deze organisaties heeft een achterban die ze informeren en hulp aanbieden. Het is fijn om te merken hoe we er in deze onzekere tijden zeker van zijn dat we zulke geweldige zelforganisaties hebben. Ook ondernemers wil ik benoemen. Restaurants die het zwaar hebben, hebben in veel gevallen hun voorraad gedoneerd aan de voedselbank of bewonersinitiatieven. Prachtig dat restaurant Nomads en buurthuis de Meevaart vijftig maaltijden hebben gedoneerd aan de Assadaaka Community. Lees het hartverwarmende facebookbericht van Ahmed el Mesri.

Vorige week heb ik samen met onze ambtenaren alle zelforganisaties in Oost gebeld. We hebben geluisterd naar de ervaringen en de signalen: we kijken samen hoe we mensen kunnen bereiken die we nu nog niet bereiken. We willen de tweedeling tegengaan tussen mensen die het zelf redden en mensen die in de problemen komen door armoede. We gaan waar mogelijk soepel om met subsidievoorwaarden zodat zelforganisaties nu kunnen doen wat nodig is. Overigens heeft de burgemeester vorige week het platform WijAmsterdam geopend. Op dit platform kunnen bewoners eigen initiatieven aandragen voor hun buurt, het stadsdeel of de stad. Mocht je even niks te doen hebben, neem dan een kijkje op wijamsterdam.nl. En wellicht heb je zelfs al een initiatief dat je wilt plaatsen. Amsterdam zit thuis, maar niet stil.