Home Groen In Oost moeten 294 bomen worden gekapt en vervangen

In Oost moeten 294 bomen worden gekapt en vervangen

0

In Oost zijn 294 onveilig verklaard. Dat gebeurde na de jaarlijkse inspectie. Het vervangen van deze bomen is volgens de gemeente onvermijdelijk. Voor het kappen zijn omgevingsvergunningen aangevraagd.

De gemeente beheert ongeveer 300.000 laan- en straatbomen. Het beheer richt zich op het zo lang mogelijk veilig en gezond houden van de bomen. Jaarlijks controleert de gemeente een gedeelte van alle bomen in de stad. In de stad zijn vanuit de inspectie ruim 2.200 bomen onveilig verklaard. Daarvan zijn er 294 in Oost.

Voor iedere verwijderde boom komt steeds een nieuwe boom in de plaats. Bij voorkeur op dezelfde plek. De gemeente doet eerst onderzoek om na te gaan of de bodem gezond is. Daarna wordt de wortelkluit van de vorige boom verwijderd. De herplant van bomen kan vertraging oplopen door problemen rondom bodemkwaliteit (PFAS) en het hanteren van het nieuwe protocol van de Japanse duizendknoop, een vervelende woekerplant. Dat kan leiden tot een vertraging van enkele maanden. Voor alle verwijderde bomen komen bomen terug.