Home Overzicht Nieuwe coronagolf bevriest Amsterdam Tigers

Nieuwe coronagolf bevriest Amsterdam Tigers

0

Hoewel de sporthallen het ijs beschermen tegen de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen, verkeert het Nederlands ijshockey opnieuw in zwaar weer. Door de nieuwe coronamaatregelen hangt seizoen 21/22 aan een zijden draadje. Sportclubs kunnen alleen maar gissen welke wedstrijden na dit weekend worden gespeeld.

Het ijs was al broos voor de Tigers. Tijdens wedstrijden van het eerste team zat de Jaap Edenhal niet meer zo vol als voor de lockdown. Sinds 12 november mist de ploeg ook hun trouwe supporters. De voorloper van de huidige coronamaatregelen had geen gevolgen voor het wedstrijdschema en de trainingen. Het tijdslot van 17.00 tot 05.00 daarentegen verandert alles. De Tigers kunnen de overgebleven openingstijden niet combineren met hun werk of studie en anders is er het probleem van gebrek aan ijstijd.

Ongetwijfeld hadden de U21-Tigers een apart gevoel bij mogelijk een van hun laatste wedstrijden van dit seizoen. Ze gaan met slechts elf man naar de Meent in Alkmaar, de Flames verschijnen met hetzelfde aantal. Voor de vader van de broers Geheniau is het een kleine familiebijeenkomst, beide zoons staan op het ijs. De een als Tiger, de ander vertegenwoordigt Alkmaar.

Aan goals geen gebrek. De eerste twee voor de Tigers vallen na vierendertig en vijfenzestig seconden. De thuisploeg maakt kort voordat de klok op anderhalve minuut staat hun eerste doel en vlak voor de rust het tweede. Amsterdam heeft dan al vier punten voorsprong en loopt in een goed gespeelde tweede periode verder uit naar 2-12. Vier goals en twee assists zijn van Luca van den Heuvel, Sep de Kousemaker maakt drie punten en Billy Grapperhaus, Xavier Geheniau elk twee. Jake White, goed voor vier assists, scoort ook. De overige assists zijn van Robel Veltheer, Xavier Geheniau en Malachy Conghaile.

Alkmaar krabbelt aan het begin van de derde periode terug met een derde goal, waar Van den Heuvel vrijwel direct op reageert met het dertiende rake doelschot. Door het geringe aantal spelers van beide teams slaat de vermoeidheid toe. Aan beide zijden van het veld wordt niet meer gescoord. Amsterdam kan door zijn riante positie rustig aan doen, al hoopt het team het doelsaldo nog veel meer op te schroeven en zo te klimmen in de lijst. De Flames zetten volop in op verdedigen om meer schade te voorkomen.

Beide ploegen speelden niet hun beste wedstrijd. Desondanks is Amsterdam door de overwinning een stap dichter bij de playoffs. Als die doorgaan. Boventoon van de avond was ongetwijfeld niet de einduitslag, maar het vooruitzicht in deze zware tijd.

Hoewel de eredivisie waarschijnlijk vooraan in de rij staat voor ijstijd, ligt ook deze competitie overhoop en wordt met agenda’s geschoven om wedstrijden door te laten gaan. Het eerste team van de Tigers ging daarom zondagmiddag al naar De Uithof in Den Haag.

Aanvankelijk lijkt de wedstrijd tegen Hijs Hokij een matte zondagmiddagpartij. De Tigers staan bovenaan de lijst, Den Haag heeft een plek onderaan.  Amsterdam – door ziekte en blessures met kleine bezetting aanwezig –  domineert vanaf het begin de partij, maar mist kansen. In de negende minuut is een schot van Billy Grapperhaus wel raak, 0-1. De overige tijd in de eerste periode glijdt zonder noemenswaardige incidenten (en goals) voorbij.

Kort na de rust meldt Stef Overweg zich namens Amsterdam bij het Haagse doel voor de 0-2. Door elkaar snel opvolgende tijdstraffen voor Amsterdam krijgt Hijs Hokij drie powerplays op rij, die ondanks een paar grote kansen onbenut blijven. De Tigers pakken evenmin door. Ze vinden hun plek niet op het ijs en worstelen met de spelstructuur van Den Haag, dat op zijn beurt elke aanval ziet stranden.

Het begin van de derde periode heeft een temperamentvolle wending als Hokij plotseling toeslaat. Amper van de schrik bekomen, krijgen de Tigers nog een tegengoal, 2-2. Het team zoekt naar grip op de wedstrijd en rijdt zichzelf nog meer in de wielen met slechte passes. Toch is het Ivan Muso die Amsterdam met een derde goal weer op voorsprong zet, waarop Hokij met gelijke munt terugbetaalt: 3-3. Lance van Duin redt Amsterdam uit zijn benarde positie, 3-4.

Den Haag weet weinig raad met de Amsterdamse overmacht en houdt zich na een time-out vast aan een laatste strohalm. Ze ruilen de goalie in voor een extra speler, slaan een aanval af en rukken op naar het Amsterdamse doelgebied, waar de Tigers tot het eindsignaal strijden om de overwinning vast te houden. Het team slaagt daarin, overtuigend is het niet. Hokij kan tevreden zijn over de geboden weerstand.

De minuten waarin de thuisploeg met empty net speelde waren spannend, de werkelijke spanning lag dit weekend bij de prangende vraag wat de nabije toekomst het Nederlands ijshockey brengt.

Komende maanden beslist de competitieleiding welke belang het zwaarst weegt voor een plek op het overbezette ijs. IJshockey Nederland hoopt dat vanaf 19 december alle wedstrijden weer doorgaan en gaat vooralsnog uit van een positief scenario, al houdt de bond er rekening mee dat dit ‘wishfull thinking’is.