Home Kunst Inbrekers houden kunstwerk voor pinautomaat

Inbrekers houden kunstwerk voor pinautomaat

0

Willem Velthoven, oprichter van Mediamatic, zag deze week bij binnenkomst de installatie van kunstenaar Ignacy Radtke op zijn kant liggen. Inbrekers hebben het op een pinautomaat lijkende kunstwerk waarschijnlijk vanaf de brug in het restaurant zien staan en probeerden in de nacht hun slag te slaan. De teleurstelling moet groot zijn geweest toen bleek dat er slechts kleingeld in de machine zat.

Het werk “Smile Like You Really Mean It!” is een onderzoek naar emotionele arbeid en laat bezoekers in de camera glimlachen voor geld. De waarde van je glimlach fluctueert op de aandelenmarkt. Na het lachen worden de bezoekers uitbetaald en krijgen ze een bonnetje.

Foto’s Mediamatic

Kunstenaar Ignacy Radtke heeft maanden aan deze installatie gewerkt. ‘Eerst was hij verdrietig. Maar ik besefte me snel dat het ook als een compliment kan zien, ze dachten echt dat het een pinautomaat was. Het geeft ook nieuwe lading aan mijn werk. Ik laat mensen lachen en daar krijgen ze iets voor terug, nu is het werk vernietigd door hebzucht.’