Home Overzicht Indische Buurt Festival is terug in de Javastraat op 3 september

Indische Buurt Festival is terug in de Javastraat op 3 september

0

De Javastraat, de Sumatrastraat en het Javaplein veranderen op 3 september in een grote dansvloer, bbq-restaurant, openluchtfestival en een galerie voor beeldende kunst. Na twee magere covid-jaren breekt het Indische Buurt Festival voor de veertiende keer in volle hevigheid los.

De Sumatrastraat wordt tijdens het festival ingericht als KunstStraat, waar beeldend kunstenaars hun werk laten zien en je ook zelf aan de slag kan gaan. Opvallend: ook Oekraïense kunstenaars doen mee. Bands als de Pheromones en Kasba treden op bij het IJwitpodium en de IJwitbar bij de Sumatrastraat.

Voor kinderen is in de Benkoelenstraat en de Langkatstraat – zijstraten van de Javastraat – een Kidsplein ingericht, met poppenkast, sport en spel. Voor de deur van Javastraat 110 staat het CultopiaPodium voor Streetacts en Workshops.

De kern van het festival is dit jaar opnieuw altijd de initiatievenmarkt, waar de tientallen buurtinitiatieven die de Indische Buurt rijk is zich presenteren. Langs de hele Javastraat staan ze met informatiekramen.

Het middagprogramma duurt tot ongeveer 18.00 uur. Vanaf 17.30 uur zorgt DJ Mano Fred voor ‘Dancing in the Street’. Met een grote straatbarbecue sluit het festival af: in de Javastraat serveren elf restaurants uit elf windstreken hun favoriete gerechten vanaf de barbecue.

De Indische Buurt is een bijzonder stukje Amsterdam. In de covid-periode liet de buurt zich van de beste kant zien en werden er op enig moment elke dag honderden maaltijden verzorgd voor en door buurtbewoners. Zoals blijkt uit het aanbod van het Indische Buurt Festival is er sprake van een uitgebreid cultureel leven dat buurtbewoners zelf organiseren. Er is aandacht voor diversiteit en inclusie: zo vindt er tijdens de Pride Amsterdam al jaren ‘Pride Oost’ plaats op het Javaplein.

Andere bewoners zetten zich in voor sport en spel voor kinderen en jongeren. Ouderen en vrouwen in de buurt bekommeren zich om elkaar. Weer anderen organiseren groene initiatieven of maken zich hard voor meer duurzaamheidsmaatregelen. Tijdens het Indische Buurt Festival komt alles samen in de Javastraat en omgeving, het kloppend hart van de buurt.

Check www.indischebuurtfestival.nl