Home Overzicht Indische Buurt Museum heeft nu een eigen locatie

Indische Buurt Museum heeft nu een eigen locatie

0

Het Buurtmuseum Indische Buurt was al enige tijd zichtbaar in de buurt. Op 23 borden verspreid door de buurt kun je de geschiedenis van de buurt leren kennen. Je lees er over gebeurtenissen, gebouwen en mensen. Het zijn verhalen uit het verleden met betekenis in het heden. Nu heeft het museum voor het eerst een eigen locatie: De Zeeburger.

In de Zeeburger deelt het Buurtmuseum vier ruimtes met een aantal cultureel-maatschappelijk betrokken bewoners. Daarmee is het een nieuw sociaal-cultureel centrum voor de Indische Buurt met activiteiten op het gebied van buurthistorie (Buurtmuseum), lokale kunst (Kunst in de Buurt van Irene Janze), lokale democratie (Firoez Azarhoosh), lokale economie (Jeffrey Spangenberg) en sociaal werk (Ruud Daems).

Het Buurtmuseum Indische Buurt gaat allerlei activiteiten rond de (recente) geschiedenis van de Indische buurt ontwikkelen. In de Zeeburger zal ‘museumdirecteur’ Rob van Veelen samen met de buurt tentoonstellingen, lezingen, filmvoorstellingen en evenementen organiseren. Het museum is open op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur en dinsdag van 17.00 tot 19.00 uur.

Naast het buurtmuseum zijn er dus meer activiteiten in de Zeeburger. Kunst in de Buurt van Camille van Neer biedt teken- en schildercursussen aan voor volwassen en kinderen. Zowel privé als in groepsverband. Maar ook voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Daarnaast is Kunst in de Buurt een creatieve basis voor allerlei verbindende activiteiten zoals tentoonstellingen.

Buro jan-ZE van Irene Janze geeft tekenlessen. In de achterkamer verrijst een installatie van sculpturen, tekeningen, bodemkaarten en verhalen, die te maken hebben met de Indische Buurt. Zo vertelt zij het verhaal over de invloed van het ijs van 130.000 jaar geleden en de bebouwing van de Indische Buurt. Zij gaat lezingen organiseren voor buurtbewoners van de Indische Buurt.

Door middel van verhalen, lezingen, interviews en voorwerpen wil Firoez Azarhoosh met het Centrum van Lokale Democratie de grote politieke en sociale veranderingen van de Indische Buurt gedurende de laatste twintig jaar in kaart brengen. Daarmee wil hij antwoord geven op vragen als wat waren de ambities, wat is daarvan terecht gekomen en hoe geven we onze lokale democratie vorm?

Hou t  simpel (Ruud Daems) wil mensen met een kleine beurs hun huis op orde te brengen met simpele en doeltreffende ingrepen. Verder wil hij mensen die een mooi plan hebben maar daar in vast lopen helpen hun droom of idee alsnog te realiseren.

Jeffrey Spangenberg tenslotte wil zich richten op het verkleinen van de voedselketen door mensen te stimuleren en te inspireren tot het toenemend gebruik van regionale producten.