Wat ons betreft heeft de paddenstoel een heerlijk outdoor imago. De paden op, de lanen in, stevige schoenen of kloeke laarzen, bladeren schoppen, onder een boom schuilen voor de regen, dat werk. Hun vóórkomen in de vrije natuur geeft paddenstoelen ook een ruig randje en net dat vleugje mysterie om als een blok voor te vallen. Want zeg maar eerlijk, bij iedere vliegenzwam kijk je toch altijd even of er niet toevallig een deurtje in de steel zit?
We zijn gelukkig niet meer afhankelijk van bossen en velden voor het eten van paddenstoelen, want wildplukken is bij paddenstoelen niet ongevaarlijk. Voor leken zijn de giftige exemplaren er nauwelijks uit te pikken, en je kunt goed ziek worden van sommige soorten.
Tegenwoordig eten we paddenstoelen het hele jaar door, omdat ze jaarrond geteeld kunnen worden. Een kweker van oesterzwammen is Mycophilia, een van de duurzame voedselpioniers in de Flevopolder. Voor de teeltgrond gebruikt Mycophylia houtafval uit diezelfde polder, de paddenstoelen kunnen in alle rust groeien en doen dat in het daglicht. Tijd en zon; dan krijg je wel smaak.
Inger Boxsem en het team van de Krat
Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat