Voor het gebouw van de Reclassering in de Wibautstraat staat een grote metalen deur. Die gaat automatisch open en dicht door de energie van zonnepanelen. De deur nodigt voorbijgangers uit om door de deuropening te stappen en na te denken over duurzaamheid en de toekomst.
De ‘Solar Powered Door (to nothingness)’, een interactief en duurzaam kunstwerk dat is ontworpen door David Smithson. Het is geïnspireerd op het idee om een deur te maken die volledig los staat van alles en je naar het onbekende leidt.
De oorsprong van het kunstwerk ligt in 2011 toen Smithson merkte dat er nog maar weinig met duurzaamheid werd gedaan in de kunstwereld. Hij hoopt dat de deur mensen aan het denken zet over energieverbruik, maar hij hoopt ook dat het ‘nonsens’ gehalte van de deur tot de verbeelding spreekt en zo voor iedereen iets anders teweegbrengt.
‘Het is een grote Matrix-achtige deur op de Wibautstraat waar je vanaf woensdag 4 november zomaar tegenaan kunt lopen’, vertelt stadsdeelbestuurder Ivar Manuel. ‘Dat zal de Amsterdammer opvallen. Het Kunstwerk vraagt aandacht voor duurzaamheid en is daarom bij uitstek een symbool dat past bij de ontwikkelingen van Knowledge Mile Park.’
Het kunstwerk heeft op verschillende plekken in de wereld gestaan, maar wordt nu een vast onderdeel van een mooi project dat aansluit bij vergroening en verduurzaming, Knowledge Mile Park. Met Knowledge Mile Park werken de gemeente en BIZ Knowledge Mile samen met bewoners en gebruikers van het gebied tussen Amstelplein en IJtunnel. Doel is het vergroenen en verduurzamen van deze verkeersader.
Check knowledgemilepark.nl