Kerstmuziekliefhebber en –connaisseur Dj Oscar (Smit) verzamelt al heel lang kerstnummers en met name de minder commerciële. Hij schrijft daarover op zijn christmasagogo blogspot en draait ze als DJ en programmamaker. Voor oost-online zette hij de tien leukste en meest bijzondere kerstvideo’s van dit jaar op een rijtje. Met als bonus twee fijne kerstnummers zonder video.

 Grizzly Bird – Hermes (Christmas Time)

Een uiterst actuele kerstsong, opgenomen door een indie-folk trio uit Berlijn dat zich Grizzly Bird noemt. Het gaat over de problemen van een pakketbezorger, die in de stad bijna niemand thuis vindt en op het laatst zijn pakjes maar weggooit:
‘And it’s cold and it’s dark in this town
I go from house to house and knock on your doors
saying ‘Will you accept this gift for your neighbours?’
It’s some cardboard filled with shit that no one needs.’

2 Fred Schneider & The Superions- Crummy Christmas Tree

Fred Schneider zit in de Amerikaanse band B52’s. The Superions is een zijproject. Hun leuke kerstalbum kwam dit jaar op vinyl uit. Dit nummer over een mopperende kerstboom wordt begeleid door een gezellige video met een kleine zingende kerstboom en koortje.

3 The Sensible Gray Cells – A Stupid Xmas

Punkeveteraan Captain Sensible is al 47 jaar lid van The Damned, een van de eerste punkbands. In 1983 kwam zijn eerste solo-kerstsingle ‘One Christmas Catalogue’ uit: Met zijn zijproject Sensible Gray, waarin leden van The Damned en Johnny Moped, maakte hij deze vrolijke anti-kerstsong!

4 Slady- Merry Xmas Everybody

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat ‘Merry Xmas Everybody’ van Slade uitkwam . In december 1973 stond de single in Engeland op nummer 1. In de Nederlandse Top 40 kwam hij niet verder dan 5. Inmiddels is het een klassieker. In deze video is een vrouwelijke Slade-coverband te zien. Zij hebben zich precies zo gekleed als Slade er vroeger uitzag!

5. Adam Faith – Lonely Pup In A Christmas Shop

Dit nummer kwam in 1960 uit, maar de zwart-wit video is zo leuk. Adam Faith (1940-2003) was toen in Engeland een bekend tieneridool. In December 1960 had hij hier een nummer 1 mee in Engeland.

6 Will Knox ft. néomí – Christmas Song

Will Knox is een singer-songwriter uit Londen, maar werkt veel in Nederland, o.a. met Duncan Laurence. Dit gevoelig singer-songwriter liedje doet hij samen met de Nederlandse zangers néomí. De bijbehorende video begint kaal, maar wordt steeds verder met kerstspullen gevuld.

7 Melanie Ryan – Everything I Need Is Here

De Nederlandse singer songwriter Melanie Ryan schreef deze stemmige kerstsong, waarbij een leuke video met sneeuw, kerstmokken en een kerstboom. Ze doet mee aan de ‘Debuut in een minuut’-actie van 3FM Serious Request.

8 Dragon Inn 3- Snowflake Music

Een kort synthesizer nummertje, met leuke video, van een band uit Amerika. Ooit geschreven door een van de leden van de groep Devo, Mark Mothersbaugh.

9 Truus de Groot- Christmas is a Beast

Truus de Groot begon haar muzikale carrière ooit in een voorloper van de groep Doe Maar. In de postpunk band Nasmak maakte ze kennis met elektronica. Ze vertrok rond 1980 naar Amerika, begon haar eigen kleine synthesizers te bouwen en is nu een cultfiguur in de elektronische muziekwereld. Ieder jaar maakt ze een kersttrack met bijpassende video.

10 Clouds Taste Satanic- All I Want for Christmas Is Your Soul

Als je genoeg hebt van Mariah Carey, luister dan eens naar de versie van Clouds Taste Satanic. Ze komen uit New York en maken instrumentale post-doom-metal.

Als bonus twee lekkere nieuwe kerstnummers die geen echte video hebben:

Bonus 1 Gregory Porter- Christmas Wish

“If I had one wish, one gift to give that day It would be to kiss my momma on Christmas day” zingt jazz-zanger Gregory Porter. Afgelopen zomer stond hij nog op North Sea Jazz. In november kwam zijn eerste kerstalbum uit. Dit is de titeltrack.

Bonus 2  Stippenlift –  Alleen Kerst Met Stippenlift

De Amsterdammer Hugo van de Poel aka Stippenlift weet zijn depressiviteit rond Kerstmis goed uit te buiten. Al een aantal jaar achtereen komt hij met een nieuw kerstnummer en treedt dan op in een uitverkochte Kleine Zaal in Paradiso, waar zijn jonge fans als zijn nummers uitbundig meezingen.

DJ Oscar draait op vrijdag 22 dec vanaf 15.00 plaatjes bij de platen en koffiezaak Black Gold (Korte Koningsstraat 13) https://www.facebook.com/events/296336676128594

Blogspot https://christmasagogo.blogspot.com