Door de komst van Oekraïners naar het Java-eiland zijn de gevolgen het oorlogsgeweld van de Russische president Poetin zichtbaar geworden in Oost. Naar omstandigheden gaat het redelijk goed met de 150 vluchtelingen die bij het Java-eiland op een boot verblijven. Medewerkers van de Regenboog Groep doen hun uiterste best ze een veilig thuis te bieden. De hutten op het schip hebben eigen badkamers. Er is een wasserette en in de kantine wordt eten verzorgd.
De meeste Oekraïners zijn alles kwijt en kunnen niet meer over hun bankrekening beschikken. De waarde van hun valuta, de grivna, is zo hard gedaald dat hun tegoeden niets meer waard zijn. Auto’s op de Javakade met Oekraïense nummerborden worden niet beboet voor het niet betalen van parkeergeld. Patrouillerende agenten registeren wel de kentekens.
Regenboog werkt eraan dat de Oekraïense oorlogsslachtoffers hier een bankrekening krijgen. Daarnaast zorgt de hulporganisatie voor medische zorg, gratis openbaar vervoer en sofinummers, zodat het mogelijk is hier te werken en scholieren een opleiding kunnen volgen.
De Oekraïners die op het Centraal Station aankwamen zijn daar geregistreerd om in kaart te brengen aan welke hulp en voorzieningen behoefte is. Door het oorlogsgeweld in hun vaderland is veel communicatie voor de buitenwereld afgesloten en zijn gegevens niet meer toegankelijk.
Peter Versluis, eigenaar van de VEKA Group, stelt zijn boot minstens een half jaar ter beschikking aan de gemeente. Voor de komst van de vluchtelingen leidde hij buurtbewoners – die zijn initiatief van harte steunen – rond op het schip. Versluis is blij dat hij met zijn initiatief iets kan doen voor de vluchtelingen en komt op maandagmiddag langs om te kijken hoe het met hen gaat. Tegelijkertijd wordt het schip waar de vluchtelingen verblijven bevoorraad.
Ook in de nabijgelegen voormalige basisschool, waar spelende kinderen op het plein even ontsnappen aan hun zorgen en opgelopen trauma’s, vangt de Regenboog de vluchtelingen op.
Hier verblijven voornamelijk gezinnen, al dan niet met huisdieren. Om verdrinkingsgevaar zoveel mogelijk te voorkomen, worden op het schip alleen volwassenen ondergebracht.
Onlangs hebben de gemeente en de Regenboog Groep de samenwerking met de eigenaar van een Zwitsers riviercruiseschip verbroken. Die wil alleen kinderen, vrouwen en ‘etnische Oekraïners’ opvangen. Voor beide instanties is een dergelijke voorwaarde onbespreekbaar. Onder de Oekraïners zijn ook mensen met een Syrische achtergrond. Zij vluchtten eerder voor het oorlogsgeweld in Syrië en hadden in Oekraïne een vluchtelingenstatus.