Het Rijksmuseum leent Het melkmeisje van Vermeer (ca. 1660) voor zes weken uit als aftrap voor een unieke serie focustentoonstellingen in het museumcomplex aan de Amstel. Na de breuk van het museum met Rusland, en het voortijdig sluiten van de lopende tentoonstelling, ontstond er voor het museum een uitzonderlijke situatie. Onder de naam Dutch Heritage Amsterdam komt het museum met een vijfdelige serie waarin telkens één topstuk centraal staat uit een toonaangevende Nederlandse collectie. Het melkmeisje bijt het spits af. Het is zien vanaf vrijdag 1 april tot en met zondag 15 mei.
De wereldberoemde Vermeer wordt straks op een unieke manier in het 17de-eeuwse gebouw aan de Amstel geëxposeerd. Met aandacht voor allerlei aspecten: van technische details en het iconische kleurgebruik van de meester tot muziek en geur uit die tijd. Ook is er aandacht voor de kunstenaar en de historische achtergronden. Marlies Kleiterp, hoofd tentoonstellingen: ‘We werken er met man en macht aan. We zetten iets heel bijzonders neer. Het Rijksmuseum leent niet alleen het schilderij uit, maar stelt ook hun waanzinnige kennis en expertise ter beschikking. Dat is echt geweldig.’
Directeur Annabelle Birnie is meer dan blij deze fantastische en ontzettend genereuze geste van het Rijksmuseum. ‘De deuren van onze vleugel gaan weer open. Dit was de helpende hand die we nodig hadden. Ik doe hierbij ook een oproep aan andere collega’s om het prachtige initiatief van het Rijksmuseum te volgen. Dankzij de Museumvereniging kregen we al mooie voorstellen, om het publiek mee te verrassen. We willen er een bijzondere serie van maken.’
Welk werk na Het melkmeisje te zien zal zijn, wordt een paar dagen voor de laatste dag van deze eerste focustentoonstelling bekendgemaakt. In totaal zullen vijf kunstwerken in opeenvolgende presentaties te zien zijn. Na de zomer komt het museum met een nieuwe programmering. Het museum bezint zich nu op haar toekomst voor de lange termijn.
Nu zijn er diverse tentoonstellingen en activiteiten in het museumgebouw, waaruit de Russische kunst is verdwenen. Het Amsterdam Museum toont een geheel nieuwe collectiepresentatie over de bekende en minder bekende geschiedenis van de stad onder de naam Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad naast diverse tijdelijke tentoonstellingen waaronder Welkom in de Noordside en Koloniale verhalen: work in progress. Museum van de Geest presenteert de tentoonstellingen Democracy en For the Love of Art met een zeer diverse kunstcollectie over het verhaal van de maker. Ook is er een presentatie met kinderkunst te zien van de talenten. In de binnentuin van het museum is er iedere zaterdag een markt met verse en lokale producten.