Het eendaagse festival Jazz en de Walvis wordt zondag 10 september voor de negende keer gehouden. Het vindt plaats op de Oostelijke Eilanden waar op bijzondere locaties, zoals een aantal boten, intieme concerten worden gehouden met jazz(-gerelateerde ) muziek. oost-online-medewerker Oscar Smit sprak met het hoofd van het festival Mijke van Wijk.

Oscar Smit

Dit jaar vindt het festival voor de negende maal plaats op locaties die globaal liggen op en tussen het Java-eiland en het Borneo-eiland. De concertruimtes, waaronder een aantal boten, kunnen twintig tot vijftig bezoekers ontvangen. Iedere optredende artiest is gebonden aan één concertplek waar op zondagmiddag vier optredens van een half uur verzorgd worden.

Het festival is doorgaans vrij succesvol en ook nu weer zijn er al een aantal voorstellingen uitverkocht. Zoals alle vier de optredens van Kika Sprangers en Peter Somuah. Waarom maken jullie er dan geen tweedaags festival van? ‘Allereerst krijgen we van de gemeente slechts een kleine subsidie’, aldus Mijke van Wijk, ‘en verder is het een hele organisatie. Nog een dag erbij, dat gaat ons niet lukken.’ Ook langer doorgaan na 18.00 uur is geen alternatief. ‘We hebben in het verleden een paar keer voorstellingen om 19.00 uur geprogrammeerd, maar daar kwamen minder mensen op af dan we verwachtten.’

Opvallend is dat alle artiesten uit Nederland komen. Ook dat heeft met het beperkte budget. ‘Maar in ons land lopen heel wat talentrijke artiesten rond’, vindt Mijke van Wijk. Ruben Hein is ongetwijfeld een van de meest bekende muzikanten van deze editie. Hij heeft zelfs platen uitgebracht op het beroemde jazzlabel Blue Note. Zijn muziek beweegt zich op het gebied van jazz, soul en pop.

Altsaxofonist Bart Wirtz is een bekende uit de Vaderlandse jazzscene. Terwijl contrabassist Eric van der Westen muziek maakt met invloeden uit jazz, blues, folk en americana. Zanger en rapper Kay Slice zorgt voor hiphop op dit festival. Hij speelde vorig jaar op North Sea Jazz en nu staat hij met zijn soulfulle en jazzy hiphop voor een man of vijftig in boot Zena. Gitarist Eran Har Even komt oorspronkelijk uit Israël en woont al een tijd in Nederland en is in jazzkringen een zeer bekende naam.

Jazz en de Walvis lijkt een buurtfestival, maar volgens Mijke van Wijk komen er toch echt ook veel mensen van buiten de stad om deze artiesten op bijzondere locaties te zien optreden. Ze heeft tenslotte nog een nieuwtje te melden: dit jaar kunnen mensen met een stadspas voor het eerst korting krijgen. Maar alleen voor alle voorstellingen van 14.00 uur.

Jazz en de Walvis op zondag 10 september, aanvang 13.00 uur.
Check jazzendewalvis.nl