Home Overzicht JazzFest presenteert bomvol programma met bekende musici en aanstormend talent

JazzFest presenteert bomvol programma met bekende musici en aanstormend talent

0

Het programma van de elfde editie van JazzFest op zaterdag 19 maart staat bomvol meeslepende live concerten, met zowel bekende jazzmusici als aanstormend jazztalent. Het festival groeit en breidt dit jaar zelfs uit naar meerdere locaties rond Studio/K en Stayokay, met concerten bij Eltheto en de Oba. Elk jaar barst JazzFest los in een uitbundig swingend Amsterdams muziekfeest. Of, zoals Het Parool het omschreef: ‘Jazzfest is ongetwijfeld het leukste jazzfestival van Amsterdam’.

In onverwachte combinaties delen de musici de podia in en rond Studio/K voor een serie avontuurlijke optredens, van jazz tot impro, van world music tot indie, en alles daartussen in. Bij JazzFest draait het niet om de ‘grote namen’ maar om verrassingen en bijzondere combinaties op het podium. De Amsterdamse scene blijkt ook nu weer over te lopen van vlammend talent en boeiende musici.

Foto Dave Stapleton

De veelzijdige, grammy-genomineerde saxofoonvirtuoos Ben Wendel treedt tijdens zijn concert Ben Wendel & de Amsterdammers met een keur aan musici uit de Amsterdamse jazzscene. Wendel is onder meer bekend van de band Kneebody en woont sinds kort in onze hoofdstad. De hoogste tijd voor een muzikale ontmoeting! Op 19 maart deelt hij het podium met klarinettist Joris Roelofs, zangeres en bassiste Fuensanta en drummer Yoran Vroom.

Het spel van meesterpianist Gerald Clayton kenmerkt zich door een grote harmonische nieuwsgierigheid en zoektochten naar muzikale verhalen. Clayton speelde met Diana Krall, John Scofield, Ambrose Akinmusire en vele andere jazzmusici van internationale faam. Op JazzFest gaat hij een unieke samenwerking aan met de studenten van het Large Ensemble van het Conservatorium van Amsterdam. Jazz meets flamenco bij het Bernard van  Rossum Flamenco Jazz Sextet en het Lucas Santana 5tet begeeft zich op het snijvlak van jazz, blues, soul en Braziliaanse invloeden.

Zangeres Liva Dumpe en gitarist Ella Zirina zijn de Jonge Makers 2022 en hebben speciaal voor hun optreden op JazzFest nieuwe muziek geschreven, die ze samen met de internationaal befaamde saxofonist Ben van Gelder uitvoeren. Jasper le Clerq en Hartog Eysman vormen het unieke duo Cloudfish, waarmee ze met één viool en één stem verschillende genres laten samensmelten. Pianist Folkert Oosterbeek, bekend van Bruut!, speelt solo en benadert zijn instrument alsof het een orkest is. Het duo Taiga van Jessie Brevé en Freek Mulder brengt basklarinet, altsaxofoon, contrabas en synthesizer samen in composities waarin een veelheid aan emoties de revue passeert.

En er is nog veel meer! Bassist Ernst Glerum speelt piano en nodigt zijn basstudent Ton Felices uit voor een muzikale dialoog. Jawa Manla en Maripepa Contreras vermengen ud, hobo en zang tot een weelderig geheel. Drummer Ilia Rayskin komt met zijn band Introspections, vol nieuwe jonge musici, en zangeres Kristina Kovalyova presenteert haar programma Hristya v Namysti, gebaseerd op Oekraïense volksliederen.

In de Oba op het Javaplein in de Indische buurt begint om 15.00 uur JazzFest for Kids, met een jeugdprogramma speciaal voor jong jazzpubliek. Daar mogen tekst en poëzie natuurlijk niet ontbreken. Speciaal voor JazzFest gaat oud-stadsdichter en spoken word artiest Gershwin Bonevacia een samenwerking aan met gitarist Eran Har Even.

JazzFest sluit elke editie af met een bruisend feest in Studio/K, dit keer met de Curtis Foster Family Band, Mungo Bungo en DJ sets van DJ’s Ir. Vendermeulen en DJ Leroy Rey.

Check JazzFest Amsterdam