Samen geld bij elkaar krijgen en dan op reis gaan om het daar te brengen waar het nodig is. Dat avontuur gingen 25 jongeren aan in oktober vorig jaar. Donisio Loswijk filmde het. Na de première in Pathé De Munt is ‘Marokko Challenge’ nu ook te zien op de website van www.dynamojongeren.nl.

Anneke Hesp | Foto Dynamo

Centrale verwarmingsmonteur Anass is 19 en opgegroeid in de Transvaalbuurt. Zijn school was het MCO dat tegenwoordig Montesssori Lyceum Oost heet. Een fijne school zegt hij.

En hij is vrijwel dagelijks te vinden in het Tugelahuis om een steentje bij te dragen. ‘Ik mocht meedoen met de Marokko Challenge. Het was geweldig. Ik heb geleerd hoe bijzonder dingen zijn die je eigenlijk normaal vindt. Een dak boven je hoofd en familie. Je kijkt bewuster naar het leven.’

‘Je kan het, je wilt het, je doet het’

Geld voor challenges

Het geld kreeg hij bij elkaar door deel te nemen aan de challenges van Youngsterdam. Bijna twee jaar heeft hij vrijwilligerswerk gedaan in het kader van maatschappelijke dienstverlening. Het initiatief begon in Amsterdam-Oost maar breidde zich uit naar de rest van de stad. Bij elke challenge doe je iets voor anderen: een Valentijnsfeest organiseren, het voetbaltoernooi rond de Dapper Cup, bingo voor ouderen, een iftar en meer. Een jongere kan zelf voorstellen doen en iedere activiteit werd beloond met 150 euro. Ja, daar kun je ook dure sneakers voor kopen of een leuke outfit bij elkaar winkelen. Maar Anass maakte de keuze om het geld te gebruiken voor de reis naar Marokko, net als Donisio Loswijk. Die maakte, zonder een echte filmopleiding, er wel een echte film van.

Ontroerd

Voor Antilliaan Donisio was het niet alleen een kennismaking met een andere cultuur, maar ook een heel leerproces. In het begin is de cameravoering in de film wat snel en schokkerig, maar aan het eind staat de film, met alle keuzes en momenten die het verslag zo waardevol maken. De jongeren bezoeken een weeshuis en een tehuis voor verlaten kinderen. Ze organiseren een sportdag en, toch wel speciaal in Marokko, een voetbaltoernooi voor meiden. Daarna een centrum waar vrouwen scholing krijgen om zelf geld te verdienen. En tenslotte het aardbevingsgebied. Overal kunnen ze wat achterlaten van het sponsorgeld dat ze bij elkaar hebben gebracht: voor babyvoeding, sportspullen, envelopjes met geld, tenten en boodschappen. Er zijn ogenblikken dat de jonge Amsterdammers duidelijk ontroerd zijn.

Doel stellen

De achterliggende gedachte voor de hele aanpak legt jongerenwerker Bilal uit die als een ware demagoog herhaalt: ‘Je kan het, je wilt het, je doet het.’ Oftewel, stel een doel en werk daarheen. Dynamo kan helpen met structuur aanbrengen in dat proces. Onderschat jezelf niet, laat anderen niet je leven bepalen. Bilal: ‘Je bent meer dan wat anderen over je denken.’

Anass hoopt dat er een volgende challenge komt. ‘In Turkije of op de Antillen. Daar kan het ook.’ En als het lukt wil hij wel mee. Donisio wil verder met films maken.

Dynamo jongerenwerkers zijn actief op College de Meer, Metis Montessori, Montessori Lyceum Oostpoort en Pieter Nieuwland. Verder zijn ze te vinden in het Oosterparkhuis, Tugelahuis, Brinkhuis, Parkhuis (Anfieldroad 110), JACO (Rhijnspoorplein 1a) en Club Dapper (Pieter Nieuwlandstraat 31).

‘Marokko Challenge’ is te zien op www.dynamojongeren.nl