Home Overzicht Je kunt weer deelfiets of deelscooter huren

Je kunt weer deelfiets of deelscooter huren

0

Als je fietsen, scooters en auto’s met elkaar deelt, heb je er minder van nodig. Drie jaar geleden zorgde de introductie van deelfietsen voor een chaos in de stad. Door het gecontroleerd toelaten van deelfietsen en deelscooters hoopt de gemeente die toestanden nu te voorkomen. Tot eind 2020 worden in Oost driehonderd elektrische deelfietsen en honderd elektrische bakfietsen geplaatst.

Vier verhuurbedrijven krijgen van de gemeente een ontheffing voor het aanbieden van maximaal 1.400 (elektrische) deelfietsen en deelbakfietsen in de openbare ruimte. Urbee plaatst vanaf begin oktober driehonderd elektrische deelfietsen in Oost. Eind van het jaar komen er in totaal honderd elektrische deelbakfietsen van Cargoroo beschikbaar voor Oost en Zuid.

Voor de hele stad zijn 1.400 deelfietsen en 700 deelscooters in Amsterdam beschikbaar. In de zomer breidde deelscooter aanbieder Felyx het aanbod al uit. Vanaf september komt daar aanbieder Check bij met 350 scooters.

De gemeente en de aanbieders van deelfietsen en deelscooters werken nauw samen om overlast in de openbare ruimte te voorkomen. Zo’n drie jaar geleden werden deelfietsen toegestaan in de stad. In een mum van tijd stond Amsterdam er vol mee. En de bedoeling was juist om ruimte te winnen. Nu start opnieuw een experiment van twee jaar, maar dan kleinschalig en lokaal. Aanbieders bieden de fietsen aan vanaf een bepaald punt, en per aanbieder is een maximum aantal fietsen toegekend.

Het huren van een fiets of scooter installeer je de app van de aanbieder op jouw mobiele telefoon en maak je een account aan. Vanuit de app wordt het slot van de deelfiets, deelbakfiets of deelscooter geopend en weer gesloten. In de app is te zien waar de fietsen en scooters worden aangeboden en waar ze kunnen worden ingeleverd. Afhankelijk van de aanbieder is dat op dezelfde plaats of een van de andere aanbiedlocaties. Je betaalt per rit betalen of je sluit een abonnement af.