Home Overzicht Vroeg op pad. Laat je verrassen en zie de stad ontwaken

Vroeg op pad. Laat je verrassen en zie de stad ontwaken

0

We wandelen samen door Oost. Dit keer zijn we heel vroeg opgestaan en ervaren hoe de stad wakker wordt. Een bijzondere belevenis, die we warm aanbevelen.

Wandelen | Nell Berger en Anne-Mariken Raukema

Mooie ervaring, gezond, gratis en voor niets

Er valt een licht zomerbuitje als we even na vijven in de ochtend los van elkaar naar de afgesproken startplaats fietsen. Stipt om 5.30 uur zijn we aan de ‘achterkant’ van park Frankendael, bij het grote tuincentrum aan de Nobelweg. Er is bijna niemand op straat. Alleen een vroege fietser passeert als we richting Betondorp lopen. Dat is het enige wat we vooraf hebben afgesproken. Daarna zien we wel.

Gordijnen zijn vaak dicht, nergens brandt licht. Echt heel donker is het nooit in een stad als Amsterdam. De Nieuwe Ooster lijkt er ’s morgens vroeg nog vreedzamer bij te liggen. De hekken bij de hoofdingang zijn gesloten. Het wordt stilaan lichter en niet eerder rook het zo schoon – behalve natuurlijk afgelopen voorjaar, tijdens de coronapandemie. Wandelend langs de Middenweg passeren ons een of twee auto’s; de eersten vertrekken richting werk. Bij café De Avonden aangekomen besluiten we richting de sportvelden te lopen. In de hoop de zon op te zien komen. Dat is echter lastig, de horizon ligt niet op zichtafstand.

De al niet meer zo heel nieuwe woonwijk waar ooit Ajax speelde, ligt er stil bij. Het nutsgebouwtje aan de rand ervan was ons niet eerder opgevallen. We slaan rechtsaf, een voetpad langs een voetbalveld. Een paaltje in het midden met een rood knipperlicht waarschuwt ergens voor. Het pad bleek dood te lopen op een gesloten hek van een volkstuincomplex. Weer terug, maar op dit moment van de dag is niets vervelend.

We lopen naar de Kruislaan en slaan daar op goed geluk naar rechts, de Ringdijk op het netvlies. De spoortunnel ben je op de fiets snel door, lopend duurt dat langer en ben je je meer bewust van de uitlaatgassen die er blijven hangen. We herinneren ons hoe het gebied, waar nu Science Park ligt, jaren geleden een van de rafelranden van de stad was. De boerderij rechts en nutsgebouwen links vormden toen het enige ‘rood’ tussen het groen.

Op de Ooster Ringdijk komen we een fietser tegemoet. Er klinken geen stemmen uit Jeugdland aan de overkant, we horen wel vogelgeluiden uit het Flevopark klinken. Het is inmiddels tegen zevenen als we de Indische Buurt bereiken. Tijd voor en zin in koffie. Maar op dat moment is er nog geen horecagelegenheid open. Er staan wel al drie of vier mensen te wachten tot Albert Heijn open gaat. De Dappermarkt wordt opgebouwd; een paar potige mannen sjouwen met schragen en planken. Ze groeten ons vrolijk, alsof we bezienswaardig zijn.

Lang bleef het gevoel hangen van een ‘verlengde’ dag – alsof je stiekem een voorsprong in de tijd hebt genomen. We kunnen het iedereen aanraden: doorbreek een keer het dagelijks ritme en ga eens vroeg op pad. Te voet. Laat je verrassen en zie de stad ontwaken.