Home Overzicht Joris Mantel (11) loopt Europees record 400 meter op NSK Indoor

Joris Mantel (11) loopt Europees record 400 meter op NSK Indoor

0

Nu pas dringt het echt tot Joris Mantel (11) door, hij heeft eind februari een Europees record op de 400 meter gelopen op het het Nederlands Studenten Kampioenschap indoor in Apeldoorn. Daaraan mochten ook niet-studenten deelnemen. Een prachtige prestatie. En alweer komt er een beker bij. Het huis staat inmiddels vol met bekers en medailles van Joris, totaal ongeveer 250 stuks.

Atletiek | Redactie |  Elke Molenaar

J

oris doet in principe maximaal één wedstrijd per week, maar soms is er een uitzondering en heeft hij twee belangrijke wedstrijden in een weekend. Begin maart won Joris goud bij de crossfinale in Castricum. Dat was een prachtige individuele prestatie, maar het leuke was dat hij ook met zijn team, andere jongens van de junioren D1 van AV’23, eerste was geworden. Samen is het plezier extra groot, vindt hij. In zijn eigen leeftijdscategorie kwam Joris de afgelopen jaren vaak in de top drie van Nederland op de onderdelen sprint, horden, verspringen en middellange afstand.

Voor Joris is atletiek, hardlopen en crossen een prachtige sport. Het is nu wel even jammer dat alle wedstrijden en trainingen zijn afgelast door alle maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van Corona tegen te gaan. Gelukkig mag hij nog wel naar de atletiekbaan, alleen de kantine is dicht. Individueel trainen of met vrienden mag nog wel, dus stilzitten is er niet bij.

Joris Mantel op het NSK indoor in Apeldoorn op 29 februari.

Als peuter ging hij altijd mee met wedstrijden van zijn grote broer Maxim en zijn zus Elja. Toen hij twee jaar oud was rende hij in zijn eentje een rondje op de atletiekbaan, omdat hij dit de andere kinderen zag doen. Zijn favoriete film was de Disneyfilm Cars waar er rondjes op het circuit worden gereden. Racen vindt Joris van kleins af aan het leukste wat er is. Het was dan ook een logische stap om Joris net als zijn broer en zus op atletiek te doen. Joris bleek wel de fanatiekste van de drie. Daar waar broer en zus buikpijn kregen om een 1.000 meter te rennen, was dit voor Joris het hoogtepunt van de dag.

Joris zit al vanaf de mini-pupillen op atletiek bij AV’23. Hij werd lid toen hij vijf jaar oud was. Toen Joris zes was, won hij de meerkamp van de Noord-Hollandse finale en werd hij derde bij regio-finale van de cross-competitie. Crossen is hardlopen op onverhard terrein, springen over hooibalen en rennen door het bos, zand of andere ondergrond. Zijn ouders kregen toen echt in de gaten dat hun jongste zoon veel talent heeft. Zij ondersteunen hem door te zorgen dat hij goede trainingen volgt, niet te zwaar traint, goed eet, voldoende rust heeft en goed slaapt. Teveel trainen of teveel wedstrijden zorgt voor blessures en dat moet je zien te voorkomen, rusten is enorm belangrijk!

Nu traint de jonge atleet vier keer per week bij zijn club op sportpark Middenmeer voorland. Twee keer doet hij meerkamp training, één keer middellange afstand training en één keer traint hij bij een speciale coach die goed let op kracht en houding en hem helpt de juiste balans vinden tussen trainen en wedstrijden doen. Die persoonlijke aandacht helpt hem vooruit.

Op school gaat het goed met Joris, hij hoeft eigenlijk nooit iets te missen. Voor de middelbare school, hebben zijn ouders een school gezocht waar er rekening wordt gehouden met zijn sportactiviteiten. De keuze is gevallen op Spinoza20first, waar er net als de huidige basisschool Aldoende, een daltonschool, meer vrijheid is voor het zelf plannen van je werkzaamheden. Naast sport en school houdt Joris genoeg tijd over om met vriendjes te spelen. Soms is het wel zo dat Joris niet naar een feestje kan, omdat hij dan al een wedstrijd heeft, maar dan spreekt hij gewoon een andere keer met dat vriendje af.

Joris, 2 jaar en al op atletiekbaan.