Buurttheater Jungle Amsterdam moet plaatsmaken voor de nieuwe theaterbroedplaats De Dapper. Dat laat de stichting PodiumPartners, dat ook het Plein Theater exploiteert, weten. Jannekee Jansen op de Haar, directeur van Jungle Amsterdam is verrast door het persbericht waarin de nieuwe theaterbroedplaats wordt aangekondigd. Zij was daarvan niet op de hoogte.
Jungle Amsterdam bevestigt niet op de hoogte te zijn van de persinformatie waarmee de komst van de theaterbroedplaats wordt aangekondigd. Volgens Jannekee Jansen op de Haar loopt het huurcontract nog tot medio volgend jaar en is er een optie voor nog eens vijf jaar. Wel geeft ze aan dat er al enige tijd strijd wordt gevoerd om het voormalige Muiderpoorttheater, dat nu Jungle Amsterdam heet, over te nemen en er een nieuwe activiteit te vestigen.
De ontwikkeling van Broedplaats De Dapper wordt uitgevoerd door de stichting PodiumPartners. Dat is de organisatie die ook het Plein Theater exploiteert en huisbaas is van Jungle in de Tweede van Swindenstraat. Met De Dapper moet een lang gekoesterde droom van de stichting in vervulling gaan om beschikbare ruimte te creëren voor experiment, crossovers en samenwerkingen voor podiummakers op het snijvlak van hedendaags dans, muziek, beeldend theater en nachttheater. De stichting zegt te worden gesteund door Bureau Broedplaatsen van de gemeente Amsterdam.
‘De broedplaats gaat een platform worden voor positief-kritische bijdragen aan de
hedendaagse ontwikkelingen in de wereld’, legt Berith Danse, artistiek leider en directeur van Stichting PodiumPartners uit. ‘Het wordt een plek om meningen te vormen en te delen via performance arts. Zo gaat De Dapper een thuis bieden aan podiumkunstenaars die wezenlijk iets bij willen dragen aan hun kunstvorm én aan de wereld.’
De Dapper gaat kunstenaars de ruimte en tijd gunnen om eigentijdse performances te ontwikkelen die de grenzen doen vervagen tussen gecomponeerde muziek, experimentele dans, crossover theater en andere performance disciplines. Het gaat daarbij om hedendaagse gecomponeerde klassieke muziek (westers en niet-westers), hedendaags theater (mime, ritueel, locatie), hedendaagse dans (urban, niet-westers), hedendaags figuren- en objecttheater en hedendaagse virtuele toegepaste vormen in het theater en alles wat er tussenin beweegt.
Amsterdam verdient volgens Berith Danse een nieuw soort broedplaats en wil ook de kennis van haar voorgaande internationale productiehuis Theatre Embassy ruimte geven voor nieuwe makers. Hierin vonden experimenten, residenties en crossovers plaats over de hele wereld en had de ontwikkeling van de podiumkunsten in zijn meest diverse culturele vormen tot doelstelling. De Dapper en het Plein Theater plaatsen zich daarmee in een netwerk van lokale en internationale podia en makersplekken.
De Dapper zal een betaalbare plek worden voor podiummakers, waar ze kunnen experimenteren, ontwerpen en in gesprek kunnen gaan met bewoners uit de Dapperbuurt. Een plek die de ideeën van podiummakers structureel onderdeel maakt van de ontwikkelingen in de Dapperbuurt. Het pand zal begin 2023 worden verduurzaamd en verbeterd met subsidie van de gemeente Amsterdam, waarna in de loop van het jaar de eerste podiummakers aan de slag kunnen.