Home Overzicht Kaarsenmaker Jan geeft oude kaarsen een nieuw leven

Kaarsenmaker Jan geeft oude kaarsen een nieuw leven

0

Het is een bijzondere combinatie: fotograaf en masseur. Jan de Groot uit de Watergraafsmeer combineert deze beroepen nu ook nog met die van kaarsenmaker. En hij gaat ermee de boer op. Op de Pure Markt deed hij goede zaken met een bijzondere serie kerstkaarsen, gemaakt van oud kaarsvet. Ze zijn niet aan te slepen.

Een afspraak maken met ‘Kaarsen van Jan’ bleek niet eenvoudig. Naast zijn andere bezigheden is hij is ook nog eens onderweg om oude kaarsen op te halen. Een kerk in het Oosten van het land waar nieuwe kaarsen werden geleverd, had een aantrekkelijk aantal kilo’s beschikbaar. Dat aanbod liet hij natuurlijk niet lopen. Op weg dus naar grondstof die Jan in deze drukke kersttijd nodig heeft om aan de vraag van kaarsen te kunnen voldoen.

De kaarsen zijn op de Pure Kerstmarkt te koop. Op 18 december staat de kraam van Jan weer helemaal vol met oud-Hollandse huisjes, kerstboompjes in allerlei vormen, maar ook Amsterdammertjes en kaarsen als jing jang symbool bijvoorbeeld. Ook stompkaarsen ontbreken niet. Allemaal leuk als kerstversiering in de huiskamer, maar ook als uniek kerstcadeautje.

De belangstelling voor het kerstkaarsenassortiment op de Pure Markt is groot, maar ook via kaarsenvanjan.nl vliegen volgens Jan zijn kaarsen de deur uit. Toch koos hij er voor zijn kaarsenhandel kleinschalig te houden. Een bestelling van een bedrijf om tweehonderd exemplaren om de medewerkers mee te verrassen als kerstpresentje, sloeg hij af.

Met geduld vult Jan de mallen voor kerstboomkaarsen.

Het maken van kaarsen is handwerk waar je geduld bij nodig hebt. In de keuken wordt de kookplaat vrij gemaakt om in pannen het kaarsvet te verwarmen. De pan met erwtensoep wordt opzij gezet voor later op de dag. Met oud kaarsvet als belangrijkste grondstof giet Jan met veel liefde en aandacht een stuk voor stuk nieuwe kaars. Het oude kaarsvet vult hij aan met een mix van A1 paraffine en plantaardige stearine. Een kaars op die manier gemaakt, heeft een compactere massa dan de meeste andere kaarsen en brandt daardoor ook langer. En ook belangrijk, oude kaarsen krijgen een nieuw leven.

Jan haalt de oude kaarsen overal vandaan. Bekenden bellen met tasjes vol restjes, stompjes of half afgebrande kaarsen bij hem aan. Op zijn website laat hij weten dat je er zelfs twee euro per kilo mee kunt verdienen.

De mallen voor huisjeskaarsen staan klaar. Twee kerstboomkaarsen zijn zojuist gegoten. Tussen de flessen staat een boompje te stollen.

Jan de Groot neemt het maken van de kaarsen uiterst serieus. Bij iedere aankoop geeft hij een folder mee met tips voor het optimaal gebruik van de kaarsen. In tien punten legt hij uit hoe je bijvoorbeeld een kaars zo goed mogelijk kan laten branden. dat doe je door de pit tot op enkele millimeters af te knippen. Daarnaast ook een serie tip over het voorkomen van walmen en druipen van de kaarsen. Alleen al om de gebruiksaanwijzing zou je een kaars willen kopen…