Home Dwars nieuws Kamers met Aandacht van start

Kamers met Aandacht van start

0

Een kamer voor een jongere vinden is een van de moeilijkste opgaven in deze tijd van woningnood. Daarom start er een nieuwe poging onder de noemer Kamers met Aandacht. In het midden van het land hebben al een aantal huurders en verhuurders elkaar op die manier gevonden. Nu Amsterdam-Oost nog.

Anneke Hesp | Foto Kamers met Aandacht

Er is iets grondig mis met de verdeling van woonruimte in onze stad. Er zijn ouderen die in een te groot huis wonen, er zijn jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, maar daarbuiten niets kunnen vinden. Vaak zijn het jongeren tussen servet en laken; tussen de 18 en 23 jaar. Ze zijn wel aan zelfstandigheid toe, maar hebben soms iemand nodig die even meedenkt of helpt met dat formuliertje. Huur en koop En de ouderen? Ja, die zouden wat meer aanspraak soms ook wel leuk vinden. Een Utrechtse verhuurder zegt: ‘Ik doe het ook omdat ik het fijn vind, het contact houdt me jong.’ Niet alle verhuurders zijn trouwens ouderen. Er zijn ook stellen die zelf geen kinderen hebben. Of singles die zelf net dertig zijn of zelfs studenten. Die nemen dan als het ware een jaartje of langer een jongere broer of zus in huis. Het maakt daarbij niet uit of je een koop- of een huurwoning hebt. Op de website wordt dit onderwerp besproken bij de Veel Gestelde Vragen.

Zelfstandig Tessa Blom is onze lokale projectleider voor Kamers met Aandacht. Ze legt uit dat het allemaal niet echt om het geld draait; ‘De jonge mensen kunnen niet meer dan 450 euro betalen. Maar ze zijn vaak al behoorlijk zelfstandig omdat zij die kwaliteit in hun verleden noodgedwongen moesten ontwikkelen. Het zijn dus geen probleemjongeren. Ze kunnen zelf koken, of voor huisgenoten de hond uitlaten.’ Voorlichting ‘De oudere hoeft geen hulpverlener te zijn, daar is al in voorzien. Wel is er een Verklaring van Onbesproken Gedrag nodig die online kan worden aangevraagd of anders bij het stadsdeelloket.’ De organisatie doet een voorselectie zodat de huurder en verhuurder bij elkaar passen en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en wat niet.

Elke maand is er online een voorlichtingsbijeenkomst voor wie meer wil weten over Kamers met Aandacht. De volgende keer is dat dinsdag 6 juli van 19.00 tot 20.00 uur. Opgeven via www.kamersmetaandacht.nl