Home Dwars nieuws Muntenman verzamelt half miljoen euro

Muntenman verzamelt half miljoen euro

0

Wie heeft er nog oude of vreemde munten en biljetten in huis? De Brinkiebussen verzamelen ze al twintig jaar. Eerst ging de opbrengst naar een kinderboerderij. Maar gaandeweg financierden de oude en vreemde munten en biljetten meer dan een dozijn projecten hier en in Verweggistan. Muntenman Toon Borst kijkt terug.

Anneke Hesp | Foto Anneke Hesp en Toon Borst

‘Mijn lievelingskoe was Gonda en ze had lange achterspenen. Elke dag na school molk ik haar en nog zeven andere koeien. Mooi werk en ik wilde boer worden.’ Het leven is voor muntenman Toon Borst niet geworden zoals hij het op zijn tiende bedacht had. ‘Helaas liep ik schurft op en toen was contact met die dieren geen goed idee meer. Ik werd naar het seminarie gestuurd en zou priester in de katholieke kerk gaan worden.’

Oude melkbussen Ook dat ging anders. Hij verloor zijn roeping, werd clubleider op een woonwagenkamp en uiteindelijk wijkopbouwwerker in de Bijlmer. Daar zag hij kans om voor de kinderen van dat stadsdeel toch een boerderij te organiseren. Ongeveer twintig jaar geleden kwamen er een aantal zaken bij elkaar. Hij zat tegen zijn pensioen aan, de kinderboerderij werd geruimd vanwege een mond- en klauwzeerpandemie, bekostiging via de kringloop en oud papier werd onmogelijk. Maar de euro kwam eraan en penningmeester Borst bedacht dat mensen wel van hun buitenlandse munten en biljetten af zouden willen. Hij begon in Zuidoost, ondersteund door Bert Bronkhorst die oude melkbussen zou beschilderen waar het geld in kon worden gestort. Maar hoe kwamen die bussen terecht bij onze supermarkten en kinderboerderij De Werf?

Half miljoen euro
In 2004 teisterde een grote tsunami Zuid-Oost Azië. Borst wilde niet machteloos toekijken maar iets doen. Hij fietste met zijn bakfiets naar de Noordermarkt waar zijn zwager elke maandag stond en werd daar een succesvolle vergaarder van oud geld. Het stimuleerde hem om zijn werkterrein uit te breiden naar andere stadsdelen. In twintig jaar leverde hem dat meer dan een half miljoen op. Die verdeelde hij over zestien kinderboerderijen en andere tijdelijke projecten, vooral voor kinderen in het buitenland. Dat kon een zorgboerderij in Mumbai zijn, jonge vluchtelingetjes op Lesbos, slachtoffers in Beiroet, een favela in Brazilië, een schooltje in een achterbuurt in Accra en nog meer. Maar ook giro 555 wordt bedeeld.

Toekomst
Inmiddels zamelen 90 Brinkiebussen allerlei munten en biljetten in. Sommige kinderboerderijen doen zélf actief mee doen aan deze inzameling waaruit dan ook de verschillen te zien zijn tussen kinderboerderijen die alléén een basis bedrag van honderd euro in 2020 hebben gekregen en kinderboerderijen die drie keer of zelfs vier en een half keer zoveel hebben gekregen uit ‘eigen inzameling’. Zij krijgen bovenop het basisbedrag uit de melkbussen in hun buurt nog vijf en zeventig procent van wat zij zélf meer hebben ingezameld.

Toon Borst kan ook de Z Amsterdamse Straatkrant een jaarlijkse bijdrage geven, mede dank zij de Lost&Found van de Gemeente Amsterdam en het GVB. Maar langzamerhand zal hij een loopbaan afronden die begon met koe Gonda en leidde tot volle melkbussen. Op de Noordermarkt staat hij niet meer. Borst : ‘In west en centrum is er al een groep die het beheer overneemt. En natuurlijk betekent dat meer inkomsten voor de goede doelen die zij zelf belangrijk vinden.

Uw guldens, munten, biljetten, (g!)oud, zilver en euromuntjes blijven welkom in de Brinkiebussen bij Kinderboerderij De Werf, Archimedeslaan, A.H. in de Helmholtzstraat en Wibautstraat, Q Factory, Oostpoort, Ekodis, Beukenplein, Ekoplaza, 2e van Swindenstraat. Ook: Wijnhandel Thiemesen Diemen en Odin, Czaar Peterplein Zaandam.