Home Dwars nieuws Stichting Prachtvrouw

Stichting Prachtvrouw

0
Habiba Bouanan is de drijvende kracht achter Stichting Prachtvrouw.

Habiba Bouanan startte vijf jaar geleden Stichting Prachtvrouw. Vanuit een ruimte op het Dapperplein deelt de Stichting sinds de coronacrisis op donderdag voedselpakketten en op vrijdag maaltijden uit aan 140 mensen.

Evelien Polter | Foto Paul te Stroete

Habiba heeft de ochtend van dit interview Bouanan ingesproken bij de gemeenteraad over de mogelijke voort[1]zetting van deze voedselhulp na de lockdown en om erkenning en steun voor haar werk te krijgen. Want armoede houdt niet op na corona.

Zelfredzaam
Bouanan is directeur van Stichting Prachtvrouw. Ze werkt met twaalf vaste vrijwilligers, drie bestuursleden, waaronder oud-wethouder Antoinette Tanja, en vier stagiaires. Het doel is om naast de voedselbank, kwetsbare migrantenvrouwen te empoweren door het leren van de Nederlandse taal, hun digitale vaardigheden te vergroten en hen meer te laten bewegen.

Habiba noemt als voorbeeld een Egyptische vrouw die haar man verloor, hij was zestig jaar. Deze vrouw is zelf rond de veertig en heeft een uitkering, maar spreekt de Nederlandse taal gebrekkig en wil graag leren en gaan werken. De stichting helpt haar om zelfredzaam te worden, haar te leren om te gaan met geld en haar digitale vaardigheden te vergroten.

Ongedocumenteerd
Tot voor kort was Stichting Prachtvrouw gehuisvest in het buurtcentrum Oosterpark maar doordat dat dicht gaat is er geen eigen huisvesting. De cursussen van de stichting worden daardoor gegeven in o.a. de Jungle in de Tweede van Swindenstraat en in Vrouwenruimte De Kat in de Wagenaarstraat.

Sinds jaar en dag is de Voedselbank Amsterdam de plek waar mensen zich kunnen melden voor een wekelijks voedselpakket. Sinds de corona-crisis uitbrak in maart 2020, steeg het aantal deelnemers bij de formele Voedselbank met 50 procent naar 4732 mensen. Als mensen een voedselpakket bij hen aanvragen is er een professionele hulpverlener bij betrokken die hen begeleidt. Dus, geen hulpverlener, geen voedselpakket. De groei van informele voedselbanken zoals van Stichting Prachtvrouw bereiken zeker 24.000 Amsterdammers. Uit de gegevens van het Rode Kruis blijkt dat ongeveer 75 procent van de gebruikers van deze initiatieven ongedocumenteerden zijn. Illegalen die zwart werkten als huishoudelijke hulp of in de horeca en door de lockdown hun werk kwijtraakten werden zichtbaar.

Bevlogen
De inzet van het College is dat geen Amsterdammer honger mag leiden in de stad. Maar de gemeente verstrekt zelf geen voedsel. Ze stelde wel 750.000 euro beschikbaar. Stichting Prachtvrouw krijgt incidentele subsidie vanuit dit coronabudget. Met dit geld huren ze tot 1 december 2021 een anti-kraakpand aan het Dapperplein. Van de bevlogen Said Bensellam krijgen ze groente en fruit. Hij zamelt dit in bij groothandels en andere bedrijven die het over hebben. Bensellam brengt het met zijn bus naar het uitgiftepunt. Stichting Prachtvrouw krijgt ook van de Turkse bakker en de visboer op het Dapperplein eten. Van het Rode Kruis krijgen ze tot eind september voedselbonnen. Stichting Prachtvrouw krijgt er zestig per week, waar ze boodschappen voor doen bij Albert Heijn. Via, via horen mensen van de maaltijden. Er wordt gewerkt op basis van vertrouwen, vanuit de gedachte dat mensen liever niet in de rij gaan staan voor hun eten. Habiba: ‘Voor sommigen is de schaamte zo groot dat ze op de hoek blijven wachten en wij het eten naar hen toe brengen.’

Stichting Prachtvrouw droomt van een eigen plek, een ontmoetingscentrum voor alleenstaande migrantenvrouwen. Een ruimte waar ze een dagbesteding kunnen vinden en hun woon- en andere problemen kunnen oplossen. Ze zoeken voor na de zomer vrijwilligers voor het geven van taallessen en cursussen digitale vaardigheden. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Prachtvrouw.