Home Overzicht Kansen voor nieuwe partijen in stadsdeelcommissie gering

Kansen voor nieuwe partijen in stadsdeelcommissie gering

0

Oost heeft op 14, 15 en 16 maart heel wat te kiezen voor de stadsdeelcommissie. GroenLinks, D66, VVD, Partij van de Arbeid, Socialistische Partij, Denk, Forum voor Democratie, CDA, Partij voor de Ouderen, Hart voor Vrijheid Amsterdam, De Groenen Basis Piraten, St3m-Méérbelangen, Indische buurtbewoners unit en Partij voor de Dialoog. Dat zijn er nogal wat.

De bekende partijen die weer meedoen zijn VVD, D66, GroenLinks, Socialistische Partij en Partij van de Arbeid. Ze zijn nu vertegenwoordigd in de stadsdeelcommissie en varen mee op de stedelijke en landelijke bekendheid. Dat is voor veel andere deelnemers aan de verkiezing een probleem. De mogelijkheden voor actievoeren zijn gering in een stadsdeel waar 142.000 mensen wonen.

Van Oost naar gemeenteraad

Méérbelangen, die nu nog deel uitmaakt van de stadsdeelcommissie doet nu mee als St3m-Méérbelangen. Het zal niet eenvoudig zijn opnieuw een poot aan de grond te krijgen. In deelgebied Watergraafsmeer deed deze partij het goed, maar omdat de vier gebieden in de nieuwe opzet van het bestuurlijk stelsel zijn opgegaan in één gebied, maakt deze van oorsprong Watergraafsmeerse partij weinig kans. Sálome Willemsen uit de Watergraafsmeer is lijsttrekker van ST3M-Méérbelangen en wil zich hard maken voor een betere bewonersparticipatie in Oost.

De nieuwe partij St3m gaat zowel in Oost als in Noord de strijd aan voor een plek in de stadsdeelcommissie. Omgekeerd gaat St3m deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en wil zo invloed uitoefenen op het beleid gericht op de stadsdelen. Als nieuwe partij is het echter niet eenvoudig om kiezers voor je te interesseren.

De nieuwe Partij van de Dialoog is een van de veertien partijen voor de verkiezing van de stadsdeelcommissie. Lijsttrekker Rody Hofkamp heeft op het allerlaatste moment besloten zichzelf als kandidaat aan te melden op het Stadsloket aan het Oranje-Vrijstaatplein. Van dichtbij heeft hij de democratie zelf ervaren als burgerraadslid van GroenLinks in Amstelveen. Hij heeft de ambitieuze missie om het geluid van buurthuizen zoals De Archipel in de Indische Buurt door te laten klinken naar de leden van de gemeenteraad en zelfs naar de landelijke politiek. Samenwerken met sociaal betrokken persoon en organisaties zijn hierbij van levensbelang voor een gezellig en veilig Oost.

Het Brinkhuis Servicepunt Dynamo is zo’n gesprekspartner, net als drs. Margrietha Reinders, buurtdominee en pionier in Betondorp, onder meer bekend van ‘Betondorp Bloeit’. Maar ook buurtgenoten op straat, of zwervers, vluchtelingen en ongedocumenteerden vinden bij De Partij van de Dialoog open oren en ogen. ‘Gemeenschapszin is de basis, niet alleen achter bestuursbureaus in peperdure herenhuizen, maar vooral praktisch en zichtbaar in het straatbeeld. Of Rody Hofkamp daarmee voldoende kiezers kan trekken zal op 16 maart duidelijk zijn.

Cordon sanitaire tegen racistische partijen

DENK heeft zich ingeschreven voor de verkiezing van de stadsdeelcommissie en zou gezien de samenstelling van de bevolking wel eens kans kunnen maken op een zetel. De campagne richt zich vooral op de gemeenteraad en roept in haar verkiezingsprogramma op tot een cordon sanitaire tegen racistische partijen. Partijen zeggen tijdens de verkiezingscampagne racistische partijen uit te zullen sluiten van bestuurlijke deelname.

De uitslag van de verkiezing zal duidelijk maken welke partij na 16 maart zal aanschuiven bij de stadsdeelcommissie. Of dat gebeurt en wie dat eventueel wordt valt moeilijk te voorspellen.