Home Overzicht Opvang Oekraïense vluchtelingen op twee schepen bij Java-eiland

Opvang Oekraïense vluchtelingen op twee schepen bij Java-eiland

0

Bij het Java-eiland leggen twee schepen aan waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Deze opvanglocaties zullen deze week in gebruik worden genomen. In totaal biedt Amsterdam vanaf dat moment plek aan 900 voor oorlogsgeweld gevluchte Oekraïners.

Sinds vorige week vangt de gemeente Oekraïense vluchtelingen op. Op dit moment kunnen er al maximaal driehonderd Oekraïeners terecht in het A&O hostel in Zuidoost en in het Savoy Hotel in Zuid. Naast de opvang bij het Java-eiland wordt ook het Wow-hotel in Nieuw-West ingezet. Met de nieuwe opvangplekken worden er in Amsterdam negenhonderd plekken gerealiseerd. In de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland komt daarmee het totaal op ongeveer vijftienhonderd opvangplekken.

Vorige week vrijdag vroeg het Rijk aan de vijfentwintig veiligheidsregio’s om elk tweeduizend opvangplekken te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne, waarvan de helft op korte termijn. Met de nieuwe opvanglocaties voldoet Amsterdam aan deze vraag. De zoektocht naar aanvullende opvanglocaties gaat door. De verwachting is dat er de komende tijd nog meer vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland zullen komen.

Om de opvang van Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te coördineren is er in de Rai een centrale plek ingericht. Daar kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich melden en worden ze geholpen aan een opvangplek. De gemeente is ook begonnen met het opzetten  van psychosociale zorg, dagbesteding, onderwijs en uitzicht op werk. De coördinatie en opvang organiseeert de gemeente samen met  HVO-Querido, het Leger des Heils, De Regenboog Groep en het Rode Kruis.

Op Amsterdam steunt Oekraïne is meer informatie te vinden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op deze website zal de gemeente vraag en aanbod van hulpacties coördineren. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de aankomst van de eerste vluchtelingen in de stad hebben veel inwoners en ondernemers hulp aangeboden. Nu wordt geïnventariseerd welke hulp nodig is.