Home Overzicht ‘Kansenbank is vaccinatie tegen schrijnende armoede’

‘Kansenbank is vaccinatie tegen schrijnende armoede’

0

Buurthuis de Archipel op het Makassarplein wil bewoners met elkaar te verbinden. Kansenbank is zo’n succes (lees: zo noodzakelijk) dat het buurthuis doorgaat met het hulpproject en dit uitbreidt.

‘De Archipel is een buurthuis in oude stijl’, vertelt programmacoördinator Shazia Russo-Ishaq. ‘We zijn een plek voor en door de buurt. Alle activiteiten worden geïnitieerd, georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers. We draaien op hun expertise en zijn een plek waar buurtbewoners graag komen. Zo laten we zien dat het ook anders kan.’

De Kansenbank helpt iedereen die kwetsbaar is en door bureaucratische regels tussen wal en schip valt. De bank steunt mensen zonder verblijfsvergunning, ondernemers en zzp’ers die nergens recht op hebben. Wie niet in aanmerking komt voor de voedselbank, of daar door de grootte van hun gezin te weinig voedsel krijgt, kan ook terecht in de Archipel.

De hulpbank is een samenwerking tussen Stichting MOI (migrantenorganisaties inloopspreekuur), het buurthuis en stichting Karam van Saïd Bensallem, die voor zijn jongerenwerk en bijdrage aan armoedebestrijding in 2006 Amsterdammer van het Jaar werd. Behalve groente, fruit en aardappelen verstrekt de Kansenbank ook gratis  toiletpapier en maandverband.

Armoede in Oost is niet altijd direct zichtbaar, maar daardoor niet minder aanwezig. ‘Het is schrijnend om te zien dat veel dames hun verband uit Pampers moeten knippen. Wij vaccineren tegen armoede.’ Sommige hulppakketten worden door buurtbewoners bij de Kansenbank in Archipel opgehaald. Vanwege de coronacrisis worden de meeste pakketten aan huis bezorgd.

Door de grote behoefte aan hulp gaat de Kansenbank uitbreiden, zowel qua assortiment als openingstijden. Meer organisaties hebben zich bij het hulploket aangesloten. ‘Heet van de naald kan ik melden dat het Rode Kruis gaat meehelpen met voedselbonnen!’

Behalve voedselpakketten verzorgt de Archipel op woensdag maaltijden voor kwetsbare buurtbewoners die door de Cooking Ladies zijn bereid en thuis worden bezorgd. De Kansenbank helpt ook mensen die speciale dingen nodig hebben die ze niet kunnen betalen.

Voedsel, kleding of speelgoed doneren aan de Kansenbank? Mail naar [email protected].