Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Knecht steelt rijwielbelastingmerken uit rijwielstalling

Oud Nieuws | Knecht steelt rijwielbelastingmerken uit rijwielstalling

0
Stadsarchief Amsterdam.

OUD NIEUWS | 5 april 1935 | Met grote moeite kon woensdag in de Indische Buurt een brutale dief worden gearresteerd, die door een burger werd betrapt bij het stelen van rijwielbelastingmerken uit een rijwielstalling. De man was in deze stalling werkzaam, toen een klant binnenkwam en bemerkte, dat hij bezig was met het stelen van een plaatje. De cliënt waarschuwde de eigenaar der stalling, die op zijn beurt de politie van een en ander in kennis stelde.

Van het bureau Linnaeusstraat vertrokken twee agenten om daar den ontrouwen knecht te arresteren en naar de politiepost aan de Zeeburgerdijk over te brengen. De knecht voelde er blijkbaar niets voor om met de agenten mee te gaan. Hij greep een hamer en een stuk ijzer, waarmede hij de agenten van zich af wilde houden. Vervolgens gooide hij het stuk ijzer naar een der agenten, die echter gelukkig niet werd getroffen. De agenten slaagden er ten slotte in, den jongeman te overmeesteren. Op weg naar het posthuis trachtte hij te ontvluchten, hetgeen hem echter niet gelukte. Onder hevig verzet werd hij ten slotte in het bureau opgesloten.

Bij nader onderzoek kwam spoedig vast te staan dat de politie te doen had met een zeer brutaal heerschap, dat zich reeds aan meerdere misdrijven heeft schuldig gemaakt. Hij werd onder andere gezocht voor een diefstal van een auto en enige motorrijwielen. Bij zijn verhoor bekende de verdachte verschillende feiten. Heden zal hij voor de officier van justitie worden geleid.

Met dank aan Rogier Schravendeel | Foto Stadsarchief

Rijwielplaatje

Je was verplicht aan te tonen dat je belasting had betaald voor het gebruik van de fiets waarop je reed. Dat kon door een rijwielbelastingplaatje dat zichtbaar aan de fiets was bevestigd of door de fietser zichtbaar werd gedragen. Rijwielbelasting was in Nederland van toepassing van 1 februari 1897 tot 1919 en van 1 augustus 1924 tot 1 mei 1941.