Home Overzicht Struikelstenen herdenken joodse bewoners die niet terugkeerden

Struikelstenen herdenken joodse bewoners die niet terugkeerden

0
Zorgvuldig plaatsen medewerkers van de gemeente de struikelsteen in de Gorontalostraat.

Vandaag werden op verschillende plaatsen in Oost Stolpersteine geplaatst voor woningen waar in de Tweede Wereldoorlog joden woonden. Ze werden gedeporteerd en kwamen niet meer terug. Met toespraken en een minuut stilte bij het plaatsen van de stenen werden de nazislachtoffers herdacht. In Oost herinneren al vele Stolpersteine, of struikelstenen zoals ze ook worden genoemd, in het trottoir geplaatst.

Vier struikelstenen zijn geplaatst op de Linnaeuskade voor nummer 33. Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter was erbij aanwezig.

Een Stolperstein draagt één naam van een omgekomen joodse bewoner. De stenen met een messing plaatje, met daarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gegraveerd, worden meestal in het trottoir voor de laatst zelfgekozen woning geplaatst.

Hartog de Rooij woonde in de Gorontalostraat 24. Met een struikelsteen wordt hij herdacht.

Soms liggen er meerdere plaatjes bij elkaar, voor een heel gezin dat is afgevoerd. Dat is ook het geval aan de Linnaeuskade 33 waar een familie Verdoner bestaande uit vier personen door de bezetter werden weggevoerd. Samuel Verdoner was de laatste gazzen van de Indische Buurt.

Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter en Ruben Vis van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap waren aanwezig bij het plaatsen van de stenen. Rogier Schravendeel organiseerde vandaag de plechtigheden.

Een struikelsteen ter herinnering aan Louis Cohen kreeg een plaats voor de woning waar aan het Sumatraplantoen 33 waar hij werd weggevoerd.
Joseph Root en Betje Root-Hildesheim worden herdacht met struikelstenen aan de Transvaalkade 113.

Het project Stolpersteine is een idee van Gunter Demnig. Hij  dacht enkele honderden stenen te leggen, maar het project sloeg enorm aan. In ruim twintig jaar heeft Demnig 70.000 stenen geplaatst in 24 landen. Tot voor kort deed hij dat altijd zelf, rondreizend door Europa, uitgerust met attributen als hamer, beitel, boor en troffel. Inmiddels is hij 71 en draagt hij het project geleidelijk over. Nu worden de struikelstenen in Amsterdam vervaardigd.

Zorgvuldig worden ook struikelstenen geplaatst voor de woning Tugelaweg 24.