Na een lange zoektocht in goede samenwerking met het stadsdeelbestuur is de droom van Kids voor Amsterdam verwezenlijkt: ze hebben hun nieuwe locatie in de buurt gevonden. Dat was nodig, want ze zijn hun huidige plek in het Hugo Olijfveldhuis aan de Zeeburgerdijk ontgroeid.

Henny Reubsaet | Foto’s Raymond Schindeler KIT

De nieuwe locatie is feestelijk onthuld. Nathalie Oldenstam directeur van Kids van Amsterdam zet haar handtekening onder een contract. Hun toekomstige onderkomen in het voormalige Tropentheater van het Koninklijk Instituut voor de Tropen is daarmee vastgelegd. De CEO van het KIT, Henri van Eeghen en stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer hebben haar het contract na hun ondertekening officieel overhandigd op locatie. Dat gebeurde onder luid gejuich van twee jeugdige dansgroepen die net een spetterende show hebben weggegeven.

‘bouwvakkers’ veranderen in geroutineerde dansers

De genodigden van de feestelijkheid hebben het afgelopen half uur al gezien waarom de kinderen zo enthousiast zijn: de ruimtes van het voormalige Tropentheater van het KIT lenen zich uitstekend voor lesgroepen muziek en dans. Er zijn twee zalen, een foyer, en een prachtig klein theater. De zalen zullen de komende maanden nog verbouwd worden tot mooie dans- en muziekstudio’s. Zo hebben de Kids ook nog tijd om te werken aan de dans- en muziekopvoeringen waarmee ze na de zomer de officiële opening van hun nieuwe onderkomen zullen gaan opluisteren.

De plechtigheid is speels begonnen. Bezoekers worden naar de ruimte naast de foyer doorgestuurd. Daar is duidelijk al een verbouwing aan de gang. Het plafond ligt open, de vloer is weggebikt en ook de leidingen aan de muren liggen bloot. Een stuk of acht kinderen, gekleed in witte, blauw en rode overalls en met een witte helm op, zijn verspreid over de ruimte zeer serieus aan het werk. Tot er plotseling muziek klinkt en de ‘bouwvakkers’ veranderen in geroutineerde dansers. Bouwlichten lichten het spektakel bij.

Mooie, veilige plek om talenten te ontwikkelen

Al dansend gaan ze ons vervolgens voor naar het theater voor korte toespraken. CEO Henri van Eeghen vertelt ons dat hij blij is dat het KIT nu ook iets voor de buurt kan betekenen door Kids van Amsterdam onderdak te verlenen. En hij geniet vandaag van de jongeren en kinderen, want ‘er moet niet alleen geleerd worden, maar muziek en dans, lol maken, dat is ook belangrijk.’ Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer vult wat later aan dat er ook al huiswerkbegeleiding plaatsvindt in het KIT en dat ze vooral trots is op de goede samenwerking tussen alle partijen. De kinderen krijgen een mooie en veilige plek om hun talenten te ontwikkelen. ‘Ik heb onwijs genoten van het programma van de Kids vanmiddag, het zat ontzettend goed in elkaar. Bizar hoeveel talent en energie deze kinderen hebben. Onder het nieuwe dak van het KIT kan Kids van Amsterdam nog verder groeien, en de nieuwe locatie maakt hen nog toegankelijker voor kinderen uit heel Amsterdam.’

Nathalie Oldenstam laat een moeder van één van de dansers voor haar spreken en al snel blijkt waarom zij goed kan verwoorden hoe belangrijk een goede locatie voor Kids van Amsterdam is. Zij is gedupeerde van de toeslagenaffaire en Kids van Amsterdam is voor haar en haar kinderen een warme opvangplek, een toevluchtsoord geweest. Ze waren er altijd welkom en haar kinderen werden er goed begeleid. ‘Kids van Amsterdam voelt voor ons echt als familie. Het mag niet stoppen.’ Ze wordt er emotioneel van. Het maakt indruk.

Na de ondertekening van het contract is er een borrel en dan hoor ik meer ouders vertellen dat ze bij de dans- en muziekgroepen van hun kinderen een familiegevoel ervaren. Hun kinderen treden met hun dansgroepen best vaak op en zij zijn er altijd bij dan. En sommige kinderen die vanaf het begin bij de Kids actief waren zijn erbij gebleven, zoals Justin, die nu docent Hip is en de dansende bouwvakkertjes begeleidde.

‘Voor Afro moet je toch in Amsterdam zijn’

Ook leden van de Afro-dansgroep Mataa Dance die we vanmiddag passievol hebben zien optreden zeggen spontaan dat ze zich familie voelen. Opmerkelijk, omdat de deelnemers van hun dansgroep uit het hele land blijken te komen. Hun 19-jarige choreografe, Lilian Walter, woont zelf in Leiden. ‘Maar we zijn vaak in Amsterdam. Voor Afro moet je toch in Amsterdam zijn, in andere steden hebben ze die dansstijl niet, en daarom horen we nu ook bij Kids van Amsterdam. We hebben ook vaak opgetreden in het Bijlmertheater. Altijd uitverkocht.’ Terechte trots in haar ogen.

Waar ze ook trots op mogen zijn is hoe ze vervolgens aan mij als onwetende uitleggen wat ‘mataa’ betekent: ‘Mataa is een Angolees woord, een hype woord dat zoiets betekent als Let’s go, let’s go. Voor de dans betekent het dat je de dans gaat killen, wroko maken, slopen. Dat je je stempel gaat zetten als je op het podium staat.’

Als naar verwacht in september het openingsfeest van de nieuwe locatie gaat plaatsvinden zal de muziek en dans van de Kids van Amsterdam het Koninklijk Instituut voor de Tropen vast een mooi tropisch sfeertje bezorgen.

Check  www.dekids.net | www.kit.nl