Home Lezen en schrijven Kinderen Basisschool de Archipel runnen eigen kinderboekenwinkel

Kinderen Basisschool de Archipel runnen eigen kinderboekenwinkel

0
De kinderen van boekhandel de Boekenworm op basisschool de Archipel.

Aan het begin van de Kinderboekenweek openden leerlingen van groep 8a van basisschool Archipel op IJburg vol trots hun eigen kinderboekenwinkel ‘de Boekenworm’. Lezen is een belangrijk onderdeel op school en volgens Juf Dorien Schipper zijn de kinderen allemaal dol op lezen. De opening was een belangrijk moment, want zelfs het Radio1 Journaal deed er live verslag van. 

Ieder jaar heeft de school een thema. Een jaar geleden ontstond het idee voor een langlopend thema. Gekozen werd voor het thema lezen en zo  ontstond al snel het idee voor een boekwinkel. In die tijd was er op IJburg nog geen boekwinkel. Aan Carel van Pampus van Boekhandel van Pampus werd gevraagd te helpen bij het opzetten van de kinderboekhandel.

Juf Dorien Schipper: ‘De kinderen zijn allemaal dol op lezen.’

Het begon toen de leerlingen nog in groep 7 zaten en het idee ontstond om een kinderboekenwinkel op te richten. Met klas is bedacht wat je allemaal nodig hebt om een winkel te starten. De klas werd in vijf groepjes ingedeeld, een voor financiën, een voor inrichting, een voor het merk, een voor reclame en een voor het assortiment. Het groepje financiën nam contact op met Carel van Pampus. Hij levert de boeken in ruil voor 65 procent van de omzet. Intussen waren de andere groepjes ook actief. Ze ontwierpen het logo, maakten sjablonen voor reclamefolders en verfden de kasten.

Aan alles moest worden gedacht, de inkoop van de boeken waarbij de samenwerking met Carel van Pampus belangrijk is. Hij krijgt van de kinderen een lijst met boeken die in de winkel moeten komen. Winst maken hoort erbij, maar eerst wordt geïnvesteerd in de boeken. Daarna gaat de winst naar de school.

Inmiddels is er op IJburg in het winkelcentrum een boekhandel geopend, IJburg Boeken en is IJburg twee boekwinkels rijk. Een hele grote met boeken voor iedereen en ruime openingstijden. En nu ook de Boekenworm, speciaal voor kinderen van basisschool de Archipel.

Foto’s Nos Radio1 Journaal.