Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

De Diamantbeurs op het Weesperplein

Aan het eind van de negentiende eeuw kende Amsterdam een grote economische bloei. De diamantindustrie bloeide op door de aanvoer uit Zuid-Afrika en hierdoor groeide de stad uit tot een van de belangrijkste centra van de internationale diamantindustrie. Toen de Diamantbeurs in 1910 werd opgeleverd was het gebouw als het ware een bekroning van de bloeiperiode die als een tweede Gouden Eeuw voor de stad gold.

Het gebouw, naar een ontwerp van Gerrit van Arkel, was voor die tijd modern en zakelijk. Tegelijkertijd had het gebouw ook klassieke allure door de bijzondere klokkentoren en de verfijnde decoraties in Art-nouveaustijl.

Aan het begin van deze eeuw stond de Diamantbeurs aan het Weesperplein er niet goed voor. Door een grote brand in 1956, waardoor het gedeeltelijk moest worden afgebroken en weer opgebouwd, was de detaillering van de gevels versluierd geraakt. Ook door de verschillende toevoegingen en verbouwingen door nieuwe gebruikers was er van de allure van het oorspronkelijke gebouw weinig meer over.

Het gebouw is tegenwoordig een erkend rijksmonument van de eerste orde. Na een grondige renovatie is het gebouw herontwikkeld tot Capital C. Het is met de nieuwe naam een ontmoetingsplek voor alle domeinen van de creatieve industrie.

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten