Home Kunst Jonge talenten maken eigen juwelenexpositie in Hermitage

Jonge talenten maken eigen juwelenexpositie in Hermitage

0

Ruim 150 Hermitage-talenten hebben zich laten inspireren door de Juwelen!-tentoonstelling in het museum, met fabelachtige juwelen van de Russische high society. Het resultaat is een spectaculaire verzameling pronkstukken – eigen creaties die geïnspireerd zijn op de overdadigheid aan het Russische hof. Op woensdag 20 november opent de talentenexpositie Zoete taferelen.

Redactie | Foto’s Evert Elzinga voor Hermitage Amsterdam

Zoete taferelen is de vijfde talentenexpositie op rij en zal feestelijk worden geopend door de jonge makers zelf in het bijzijn van hun ouders. In deze jubileumeditie zijn ook enkele beelden van topstukken uit voorgaande jaren te zien. Tegelijk viert de Hermitage Amsterdam met deze opening het tienjarig bestaan van de Hermitage voor Kinderen. In november verwacht het museum het 100.000ste schoolkind dat deelneemt aan dit gratis kunstonderwijsprogramma.

Juwelier én edelsmid
De jonge talenten die Zoete taferelen hebben gemaakt, werden het afgelopen schooljaar geselecteerd als talent vanuit het reguliere programma voor schoolklassen, de Hermitage School. In het atelier van de Hermitage voor Kinderen gingen zij vervolgens aan de slag als juwelier én edelsmid. Daarvoor hadden ze zich eerst verdiept in de juwelencollectie van de Hermitage, met speciale aandacht voor de terugkerende bloem- en diermotieven.

Luxe uitstraling
Ook bestudeerden de kinderen de symboliek in juwelen. Eenmaal geïnspireerd, gebruikten zij hun creativiteit en fantasie om een eigen pronkjuweel te maken met vogels, vlinders of andere insecten. Gemaakt van materialen die pure luxe uitstralen; van glitterfoam, metaalfolie en nepedelstenen tot goud- en parelmoerverf.

Tien jaar gratis kunstonderwijs
De Hermitage voor Kinderen is een uniek gratis educatief programma gericht op ontplooiing van creatief vermogen en ontwikkeling van artistieke vaardigheden. Uit onderzoek is gebleken dat dit programma een grote impact heeft op de ontwikkeling van kinderen: het bevordert niet alleen de creativiteit, maar zet ook aan tot een open blik en tot oplossingsgericht denken.

75 procent van alle basisschoolleerlingen
Jaarlijks volgen gemiddeld 10.000 kinderen uit groot Amsterdam het programma in de ateliers van de Hermitage voor Kinderen in een multiculturele omgeving. In november verwacht de Hermitage Amsterdam het 100.000ste schoolkind in de Hermitage voor Kinderen te mogen verwelkomen. In totaal heeft 75 procent van alle basisschoolleerlingen in en rond de stad hier kunstonderwijs gevolgd. Onder hen worden talenten gescout, die daarna een gratis meerjarig traject doorlopen.

Zoete taferelen is gratis te bezoeken tot en met het voorjaar 2020.