Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Amsterdam-Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer Ineke Kroese, therapeute die dol is op koffie en lezen.

Jim Jansen | Foto Eddy Ellert

Het is klokslag half acht op een prachtige dinsdagochtend als Ineke Kroese, stevig gearmd met partner Rob Kars, vanaf de Oeterwalerbrug de Middenweg oploopt en koers zet richting haar favoriete koffietentje. Het is haar vaste ochtendritueel en Lisa, de bedrijfsleider van de Coffee Company op de hoek van de Wakkerstraat, serveert een kleine latte met koemelk zonder dat ze naar de bestelling vraagt.

‘Vijftien jaar geleden was ik hier voor het eerst,’ zegt ze. ‘Ik had zin in een kopje koffie en ik vond dit meteen een leuk tentje. Het is vlak bij mijn huis, ze hebben er kranten en tijdschriften en altijd is er wel iemand met wie ik aan de praat raak. Soms spontaan, maar elke ochtend komen we ook, los-vast, met een klein clubje samen. Sinds een jaar hebben we ook een officiële appgroep: coffee en wakker. Wouter en Paul uit die appgroep geven deze ochtend acte de présence, terwijl manlief Rob in het straatboekenkastje aan de overkant op zoek is naar iets dat hij straks in de trein kan gaan lezen.’

‘Het leuke aan het ochtendclubje is de diversiteit aan mensen die ik spreek’, zegt ze. ‘Er is iemand die werkt bij een bank, een ander voor de gemeente en weer iemand anders zit in de diamanten. Je hebt veel raakvlakken terwijl we allemaal verschillend zijn.’

Ze werd geboren in Limburg, gaf les aan kleuters en werd maatschappelijk werkster. Dertig jaar geleden kwam ze naar Amsterdam, ‘om een man te zoeken,’ zegt ze met een knipoog, en dat werd Rob, een van de bekendere kunstenaars uit Weert.

‘Ik wilde altijd al therapeut worden en nu geef ik individuele therapie en relatietherapie. Mensen kiezen voor mij omdat ik al wat ouder ben. Sommigen zeggen zelfs wijzer. Natuurlijk ben ik hun therapeut, maar ik ben ook Ineke, met humor. Daardoor kan je problemen iets lichter maken. Tegen mijn cliënten zeg ik: je bent goed zoals je bent. Je moet verdragen wat je hebt meegemaakt, het accepteren en er mee om leren gaan.’

Als ze niet aan het werk is, dan is lezen haar grote hobby. ‘Bij de Oba op de Linnaeusstraat ga ik vaak naar lezingen waar ook gratis soep wordt geserveerd. En als de Linnaeus Boekhandel iets organiseert, dan ben ik meestal de eerste persoon die zich aanmeldt. Onlangs was ik bij een avond van Gerbrand Bakker, en zijn nieuwe boek lees je toch op een andere manier. Vorige jaar mocht Rob er zijn boek presenteren: Depot Kars (ontsloten). Ze hadden de hele etalage voor hem gemaakt en ik zat trots op de eerste rij. Het is een prachtig boek geworden, en ja, het is nog te koop.’