Home Overzicht Anna’s Tuin & Ruigte, uniek stukje poldernatuur in Science Park

Anna’s Tuin & Ruigte, uniek stukje poldernatuur in Science Park

0

Anna’s Tuin & Ruigte is een uniek stukje poldernatuur van 1,5 hectare in het Science Park, vlak naast de bètafaculteit van de UvA. De natuur krijgt er de ruimte. In de tuin wordt gebruikgemaakt van de principes van permacultuur. Het is klein maar fijn, met smalle paden. Dus echt veel mensen kunnen hier niet tegelijkertijd rond lopen. Het  terrein is altijd open voor bezoekers.

Oost bied je prachtige parken en tuinen waar veel te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar Anna’s tuin & Ruigte. Daar en in de nabije omgeving valt meer te beleven dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.
Flora en fauna

Anna’s Tuin & Ruigte vormt een groene corridor. De ruigte is een stiltegebied waar geen paden door lopen. Het is een habitat voor wilde dieren en planten. Daar zijn al de vos, egel, steenhommel, hermelijn, ooievaar, koninginnenpage en ijsvogel gespot.

Het is een tuin met een permacultuur. Het is een tuin met een eigen ecosysteem, dat zichzelf in stand houdt. Bemesting is niet nodig door de juiste planten bij elkaar te zetten. Chemische bestrijdingsmiddelen hoeven niet te worden gebruikt.
Door de moestuinen en de voedselbossen lopen paden en zijn wel bereikbaar. Als je goed oplet, ontdek je de bijenkasten en het wormenhotel.

Activiteiten

Er is een ‘relax’- plek met picknicktafel en een groot, houten tuinhuis.

Regelmatig organiseert Anna’s Tuin & Ruigte workshops. Om er enkele te noemen: Kruiden workshop en zalf/tinctuur maken. En zeep maken met planten uit Anna’s Tuin. Je kunt een rondleiding boeken in Anna’s Tuin & Ruigte. De kosten zijn € 15,- per persoon. Informatie bij [email protected].

Horeca

De tuin ligt naast café Restaurant Polder, waar het heerlijk toeven is aan de picknicktafels in het zonnetje en uit de wind.

Wetenschap

Naast Anna’s Tuin & Ruigte bevindt zich de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) en het Amsterdam University College. De tuin biedt wetenschappers en studenten van de UvA en AUC ruimte voor onderzoek en onderwijs.

Organisatie

Het hart van het project vormen de vrijwilligers. Samen met de coördinator onderhouden en ontwikkelen zij het terrein en doen ze veel kennis en ervaring op.

Vrijwilligers zijn twee werkdagen in de moestuin, het voedselbos en de ruigte. Samen delen ze aan het einde van de dag de oogst. De studiegroep verdiept zich in een (permacultuur)onderwerp en probeert nieuwe dingen uit in de tuin. Lijkt het je leuk om ook vrijwilliger te worden in Anna’s Tuin? Heb je interesse? Stuur een korte motivatiemail naar [email protected]
[email protected] | Facebook