Home IJopener KO K E N M E T A F R...

KO K E N M E T A F R A | Niet zo traditionele Mexicaanse chilaquiles

0

In 2017 ben ik drie maanden op uitwisseling geweest naar Mexico. Daar kwam ik in een wereld waar ze alleen maar Mexicaans eten. Dat was best grappig, want wat voor ons misschien eens een leuke verandering of tacovrijdag is, is voor ruim 127 miljoen Mexicanen hun dagelijkse eten. Hoe ze daar met eten omgaan, is heel anders dan bij mij thuis.

Afra Barentz

Bij mijn gastgezin werd elk restje bewaard. In de enorme koelkast vond je bevroren zwarte bonen in oude bakjes sour cream, halve maaltijden en volle pannen soep. Daarnaast was er kaas te vinden vanuit meerdere streken in Mexico (waarvan de allerlekkerste toch wel queso oaxaca was, een soort van string-cheese), maar ook gewoon een goed stuk Goudse kaas. In de hoek van de keuken stond een enorme bak met deksels en bewaarkommen in alle soorten en maten. En de pannen? In de oven!

Chilaquiles is de maaltijd die mij het meest is bijgebleven. Het is bedoeld als ontbijt, maar kan ook prima als lunch of avondeten. Daarnaast is het makkelijk te maken en vaak erg populair bij gasten of op verjaardagen. Er kan maar weinig fout gaan en het is makkelijk naar eigen wens aan te passen.

Dit recept is niet voor de traditionele chilaquiles, maar voor een versie ervan die mijn uitwisselingsstudente me heeft geleerd.

Voor 4 personen 1 grote zak / 2 kleine zakken naturel
nacho chips
bouillonblokje
6 grote tomaten
1 à 2 tenen knoflook
1 ui
jalapeños naar keuze (1 à 2 voor niet heel pittig, 3+ als je van pittig houdt)
1 zakje kaas
ca. 300 ml water
Optioneel: kip, bonen, rijst, crème fraîche of sour cream
Nodig: pan, ovenschaal, blender.

Bereiding: Verwarm de (hete lucht) oven voor op 175 o C. Rooster de tomaten, ui, knoflook en jalapeños in de pan totdat ze zacht zijn, of bruin. Deze hoef je niet te snijden, anders verlies je al het sap en de smaak. Laat het bouillonblokje in het water oplossen. Blend de groente tot een saus en giet het water erbij totdat de saus ongeveer net zo dik is als room. Laat deze eventueel nog een beetje koken om de smaken wat aan te laten sterken. Doe de nacho’s in de ovenschaal maar duw ze niet aan. U kunt er eventueel slierten gekookte of gebakken kip doorheen doen. Giet vervolgens de saus eroverheen. Als laatste strooit u er zoveel kaas over als u wilt en gaan de chilaquiles 15 minuten de oven in, of totdat de kaas mooi goudbruin is. Naar wens kunt u de chilaquiles serveren met bonen, rijst of crème fraîche of sour cream. Eet smakelijk!