Als het 30°C is, heb je zelden zin in een warme maaltijd. Koud of lauw eten is dan een uitkomst. Een koude soep koelt je tong af en vult het zout aan dat je overdag hebt uitgezweet. Koude groenten of maaltijdsalades kun je van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.
Marijke Bakker | Illustratie Afra Barentz
Ajo blanco con uvas
Spaanse witte knofooksoep met druiven. De soep is wit door het witbrood en de amandelen. Hij is heel snel te maken. Mijn man bracht dit heerlijke recept mee uit het warme Madrid. Hij was verrast door de combinatie van hartig, zuur en zoet in deze veganistische soep. Het recept komt uit het kookboek Cooking in Spain van Janet Mendel.
Voor 4 personen
200 gram oud witbrood zonder korst
100 gram amandelmeel
3 finke tenen knofook
150 ml vierge olijfolie
80 ml witte balsamicoazijn of witte wijnazijn
2 theelepels zout
1 liter koud water
200 gram muskaatdruiven
Week het witbrood in water tot het zacht is. Schep eruit met een schuimspaan en doe in een ruime mengbeker of foodprocessor met het amandelmeel en de knofooktenen. Voeg zo veel water toe dat de massa goed draait. Meng met de staafmixer (of met de foodprocessor, motor aan) de olijfolie in een klein straaltje erdoor, en dan de azijn en het zout. Doe het mengsel over in een grote kom en vul aan met het water. De soep moet licht gebonden zijn. Proef op smaak en voeg zo nodig meer zout of azijn toe. Zet in de koelkast. Pel en ontpit nu de muskaatdruiven, dat is het meeste werk. Serveer de soep met in iedere kom vijf of zes druiven. Que aproveche!
Koude aardappelsalade
Aardappelen schillen doe ik alleen nog als ik aardappelpuree of aardappelgratin maak. Verder kook ik aardappelen altijd in de schil en pel ze aan tafel. Er zijn speciale drietandsvorkjes te koop waar je de aardappel op prikt zonder dat hij breekt. Zo wordt aardappelen schillen van een vervelend werkje voor het eten een gezellig werkje tijdens het eten. Ongeschilde gekookte aardappelen bewaar je in de koelkast. Ze laten zich later makkelijk verwerken tot bakaardappelen of rösti.
Voor 4 personen
10 middelgrote vastkokende aardappelen, ongeschild
80 ml azijn
4 eetlepels mayonaise
4 eetlepels crème fraîche
finke theelepel mosterd
scheutje citroensap
zout
bosje lenteuitjes
Boen de aardappelen af en kook ze zachtjes in de schil tot ze gaar zijn. Giet af. Pel de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze in een ruime kom, bestrooi met zout en overgiet met de azijn. De warme aardappelen zullen het zout en de azijn beter absorberen dan wanneer je koude aardappelen gebruikt. Laat afkoelen. Meng de mayonaise, crème fraîche en mosterd. Voeg wat citroensap toe en proef. Voeg zo nodig zout of azijn toe. Snijd de lenteuitjes in kleine ringetjes. Meng de afgekoelde aardappelen in een ruime platte schaal met de mayonaisesaus en bestrooi met de uitjes. Laat een uurtje in de koelkast koud worden en serveer. Heerlijk met verse haring en wat sla. De Duitsers nemen er een schnitzel bij met een schijf citroen.