We hebben een nieuwe liefde in de keuken: olijfolie van arbequina olijven. Deze knalgroene olijfolie is niet alleen beeldschoon van kleur, maar ook nog eens heel aromatisch en, bijzonder voor een extra vergine, heel zacht van smaak.

Geen wonder dat arbequina olie rijkelijk vloeit in de meeste professionele keukens. De onze komt van Olives & More, die ze haalt bij de familie Veá uit Lleida, Spanje. Daar produceert de familie al sinds 1913 olie, van kleine olijfjes uit robuuste bomen, sommigen al meer dan tweehonderd jaar oud. Biologische productie van extra vergine olijfolie is kostbaar. Voor een liter olijfolie is wel veertien kilo olijven nodig. De grote pluk, met de hand!, is meestal in oktober. Dan brengt de familie Veá de olijven nog dezelfde dag naar de olijvenpers, want hoe eerder in de pers, hoe minder zuur de olijfolie is.

Meestal wordt geadviseerd om extra vergine olie alleen koud te gebruiken, maar zolang je er niet mee frituurt – heter dan 160 °C – is er geen probleem voor je gezondheid.
Een heerlijke smaakmaker van dressings, over vis, vlees en groenten en bij knapperig brood natuurlijk!

Eet smakelijk

Inger Boxsem en Het team van de Crisp weekbox

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door cr’sp de Krat