Decennia lang was het de gewoonste zaak van de wereld: in de zomer maakten moeders kilo’s zomergroenten in, zoals snij- en sperziebonen, of worteltjes. De kleurige rijen potten vormden een voorraadje winterkost die naar zomer smaakte.

De bekendste vorm van ingemaakte groenten is misschien wel de augurk, van heel fijn (cornichon) tot groot (zure bom). Augurk is familie van de komkommer. De groentes lijken op elkaar, alleen heeft augurk geen smaak. Helemaal niet erg, want deze eigenschap maakt hem juist geschikt om in te maken: zijn fletse karakter knapt enorm op van pittige toevoegingen. Lees: een goede wijnazijn, zwarte peperkorrels, knoflook, mosterdzaad, dille, kurkuma, vleugje suiker. Deze worden helemaal opgenomen door de augurkjes die zo transformeren tot smaakbom. Zelf augurken zaaien (binnen) en laten groeien (buiten) kan natuurlijk, vanaf eind april.

Duurzame tip: met het overgebleven vocht van de augurkjes maak je heerlijke vinaigrettes!

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat